DEN HAAG - Het voornemen om automobilisten eerder een boete voor te hard rijden te geven op snelwegen waar een maximumsnelheid geldt van 130 kilometer per uur, moet van tafel.

Want dat plan is niets anders dan ''automobilisten pesten''. Dat zei PVV-Tweede Kamerlid Léon de Jong woensdag in de aanloop naar een debat op donderdag over verkeersveiligheid.

Het kabinet wil bij de 130 kilometerwegen de zogenoemde flitsmarge verlagen, zodat automobilisten al een boete krijgen bij 136 kilometer per uur in plaats van 139 kilometer per uur.

Onzin

De PVV ziet verder niets in het zogenoemde puntenrijbewijs, dat minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) in mei presenteerde. Daarbij krijgen bestuurders strafpunten voor ernstige verkeersdelicten waarbij alcohol in het spel is. De regeling wordt uitgebreid met drugs in het verkeer.

Maar volgens de gedoogpartner van het kabinet is de regeling vooral een extra belasting voor handhavers en heeft onderzoek aangetoond dat dergelijke maatregelen niet werken.

De Jong: ''Wij willen asociaal weggedrag liever keihard aanpakken. Bij ernstige verkeersdelicten moet het rijbewijs worden afgepakt en moet er celstraf worden opgelegd.''

De PVV zal de minister ook aansporen meer te doen aan ''scooterjochies'' die gevaarlijke situaties veroorzaken op fietspaden.