AMSTERDAM - De Tweede Kamer houdt snel een debat over de aard van de politietraingsmissie in Kunduz.

De brief die premier Mark Rutte (VVD) dinsdagavond stuurde over de 'uitglijder' van minister van Defensie Hans Hillen (CDA) heeft de oppositie niet kunnen overtuigen, bleek woensdag.

De VVD liet weten geen bezwaar te hebben tegen een debat, waarmee een meerderheid ontstond. Fractieleider Jolande Sap (GroenLinks) had het debat aangevraagd. Aanleiding is een interview van Hillen in Vrij Nederland deze week waarin hij stelt dat de missie in Kunduz vooral militair van aard is.

Dat ligt gevoelig in politiek Den Haag. GroenLinks en D66 hielpen het kabinet aan een meerderheid voor de missie, op voorwaarde dat de opgeleide agenten niet gaan meevechten tegen de Taliban.

Afstand

Rutte nam in zijn brief afstand van de woorden van Hillen - de missie heeft volgens hem een civiel karakter - en hij betreurt de ontstane verwarring.

Volgens Sap heeft Rutte geen antwoord gegeven op de vraag hoe in de toekomst wordt voorkomen dat Hillen opnieuw zo'n fout maakt. Daarom wil zij alsnog een debat. D66 wil dat ook.

"Aan het geklungel van Hillen moet een einde komen", zei Gerard Schouw. Ook de oppositiepartijen SP en PvdA steunen het debat, hoewel zij het eens zijn met Hillens kwalificatie.

Geen behoefte

Van de gedoogcoalitie lieten CDA en PVV weten geen behoefte te hebben aan een debat. Wanneer dat wordt gehouden, is nog onduidelijk. Hillen is deze week op werkbezoek in het Caribisch gebied. Als het aan Sap ligt, wordt het debat snel gevoerd. "Het is nooit goed dat een stuntelende minister te lang in de lucht blijft hangen."