DEN HAAG - Wie geen speler is bij een bepaalde loterij, moet voortaan verschoond blijven van post op naam van dergelijke organisaties.

In de Kamer tekende zich woensdag een meerderheid af voor een amendement van de PvdA hierover, aldus Lea Boumeester van die partij.

Het moet automatisch ophouden, mensen hoeven er niet speciaal voor naar een soort val-me-niet-lastig-register.

GroenLinks en het CDA willen dat aanbieders van kansspelen gaan bijdragen aan een speciaal fonds ten behoeve van gokverslaafden. De PvdA, D66, ChristenUnie en SGP hebben zich hierbij aangesloten. De verslaafden kunnen uit het fonds dan een tegemoetkoming krijgen in de kosten van hun behandeling.

Moderniseren

Het is hoog tijd om de aanpak van de gokwereld te moderniseren, vinden regering en parlement. De markt moet daarbij niet liberaler worden, wordt in de Kamer gesteld, want er zijn al tienduizenden gokverslaafden en nog veel meer risicospelers.

Tegelijk moet een aantrekkelijk legaal aanbod overeind blijven, zo is de gedachte, om goklustigen niet te laten uitwijken naar de illegale markt en omdat er nu eenmaal ook geld uit loterijen naar goede doelen gaat.

Rookwaren

Ook gaan in de Kamer stemmen op voor een waarschuwing bij de producten, zoals bij rookwaren. ''Ik voel wel voor een banner met 'Trap er niet in' '', aldus Ineke van Gent van GroenLinks. Deze motie van GroenLinks is inmiddels mede ondertekend door CDA, PvdA en D66.