AMSTERDAM – Als het CDA binnen een jaar geen goed verhaal heeft richting de kiezers, is de partij veroordeeld tot een rol in de marge.

Dat zegt Hein Pieper, oprichter van de onafhankelijke CDA-denktank 'Slangenburgberaad' en de website christendemocraat.nl, in een interview met NU.nl.

"Als het CDA binnen een jaar zijn verhaal niet op orde heeft, heeft het een existentieel probleem en wordt de partij weggespeeld bij de verkiezingen", aldus het oud-Kamerlid en de partijvoorzitter van het CDA Overijssel in het interview.

Pieper richtte na de verkiezingsnederlaag in juni 2010 met mede-CDA'ers het Slangenburgberaad op – vernoemd naar een abdij bij Doetinchem waar men elkaar ontmoette – met als doel de partij zijn gezicht en verhaal terug te geven. Een jaar lang bleef de discussie beperkt tot een besloten LinkedIn-groep, die uiteindelijk uitgroeide tot 600 CDA'ers.

Website

Nu treedt Pieper naar buiten met de website christendemocraat.nl. "Het stadium van intern discussieren is voorbij. Het CDA gelooft heilig in mensen en de samenleving. We moeten onze ideeën testen aan die samenleving", legt Pieper uit.

Volgens het oud-Kamerlid is zijn partij het eigen verhaal kwijtgeraakt door niet goed stelling te nemen tegen het neoliberale denken.

"Aanvankelijk weet Balkenende met zijn normen en waarden-verhaal de crisis bij het CDA nog te verbloemen, maar als zijn laatste kabinet Balkenende-IV aan ruzie ten onder gaat, is de partij in last", aldus Pieper.

"Wij zijn te veel meegegaan in de waan van het neoliberale denken. De PvdA heeft in de paarse kabinetten een neoliberale agenda doorgevoerd en het CDA heeft te weinig die agenda doorgeprikt. Balkenende heeft een aantal goede zetten gedaan in de eerste drie kabinetten, maar heeft verzuimd een fundamenteel nieuwe agenda neer te zetten."

Verhagen

Pieper verwacht niet veel van vice-premier Verhagen, algemeen gezien als de leider van het CDA. "Hij zit zo dicht op het kabinet dat het voor hem moeilijk is een goed duidelijk CDA-profiel neer te zetten. Je ziet dat kiezers dat niet bij hem herkennen. Hij doet het als minister goed, maar als CDA-er binnen dit kabinet onvoldoende."

Lees het gehele interview met Hein Pieper hier