DEN HAAG - Loterijen die drie keer een terechte klacht aan de broek hebben gehad over misleidende reclame, moeten hun vergunning kwijtraken. Dat gaat de VVD woensdag voorstellen tijdens een debat over kansspelen.

De Reclame Code Commissie krijgt nu al veel klachten binnen, die zij opvallend vaak gegrond verklaart. Maar ze heeft geen mogelijkheden die loterijen aan te pakken.

Met de komst van de nieuwe kansspelautoriteit moet dat veranderen, vindt Bart de Liefde van de VVD.

Volgens De Liefde werden reclames van loterijen van naam en faam veelvuldig gegrond verklaard. ''Het moet maar eens afgelopen zijn met die enveloppen met gekke gouden munten en al die auto's die je al zo goed als gewonnen hebt! We moeten de consument in bescherming nemen.''

Hij denkt aan straffen van 1 tot 2 ton bij de eerste gegrondverklaring van een klacht, het dubbele bij de tweede en aan intrekking van de vergunning bij de derde.

Mooi aanvulling

De PvdA juicht het plan van de liberaal toe en ziet het als een mooie aanvulling op het eigen voorstel om misleidende reclame helemaal tegen te houden en te zorgen dat niemand meer verleidelijke post krijgt.

''Wij willen die voorkomen, maar mocht dergelijke reclame er toch nog doorkomen, dan is de afzender door het plan van de VVD toch nog de sjaak. Wij willen een maatregel aan de voorkant, de VVD aan de achterkant'', aldus Lea Bouwmeester van de PvdA, die denkt dat beide ideeën een meerderheid gaan halen.