DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een analyse van het kabinet over de aanslagen in Noorwegen en de denkbeelden van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik.

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi had om een debat gevraagd, naar aanleiding van uitlatingen van Eurocommissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken). Volgens haar verzetten de Europese leiders zich te weinig tegen de 'xenofobe retoriek' van mensen als Anders Breivik.

De Tweede Kamer wil eerst een brief van het kabinet over de aanslagen. Dibi kondigde dinsdag al aan daarna alsnog weer een debat aan te willen vragen. 

Anders Breivik wordt verantwoordelijk gehouden voor de bomaanslag in Oslo en het doodschieten van tientallen sociaal-democratische jongeren op het eiland Utoya. In totaal vielen er 77 doden.

Oorlog

Uit verklaringen en publicaties van Breivik blijkt dat hij een totale oorlog tegen de islam wilde ontketenen. Onder meer Geert Wilders wordt in zijn pamflet meerdere keren genoemd. In diverse Europese landen ontstond na de aanslagen een debat over de voedingsbodem van dergelijke denkbeelden.

Dibi vond dat Wilders te weinig afstand nam van de Noorse terreurpleger en zei dat de PVV-leider een verantwoordelijkheid heeft om 'de woede in Nederland te kanaliseren'. Wilders liet vervolgens weten de verwijzing van Breivik naar hem walgelijk te vinden. Hij noemde hem een 'verknipte idioot'.

De GroenLinks'er sloot zich wel aan bij het voorstel van PvdA-Kamerlid Martijn van Dam om het debat breder te trekken dan alleen de aanslagen in Noorwegen. Van Dam stelde voor te debatteren over xenofobie in het licht van tien jaar na 11 september.

VVD, CDA en SGP hielden Dibi voor dat een dergelijk debat ook prima tijdens de Algemene Beschouwingen op de dag na Prinsjesdag zou kunnen worden gehouden. PVV-Kamerlid Joram van Klaveren liet weten dat de PVV niet aanwezig zal zijn bij het door Dibi voorgestelde debat.