DEN HAAG - De oppositie in de Tweede Kamer wil dat premier Mark Rutte nog dinsdag in een brief opheldering verschaft over de uitspraak van defensieminister Hans Hillen dat de politietrainingsmissie in Kunduz vooral een militaire missie is.

GroenLinks en D66 eisen dat Rutte daarin afstand van de uitlatingen neemt en de ''blunder'' van Hillen herstelt.

Ook de PvdA, de grootste oppositiepartij, vindt dat het misverstand snel moet worden weggenomen. Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem van die fractie en ook GroenLinks-leider Jolande Sap spraken van een beschamende vertoning.

Ze vinden het onbestaanbaar dat er nu gesproken moet worden over dit soort misverstanden terwijl de militairen en andere Nederlanders al zijn uitgezonden. Volgens Sap is het de zoveelste blunder van minister Hillen. D66-Kamerlid Gerard Schouw vroeg zich openlijk af hoeveel slordigheden de minister zich nog kan veroorloven.

Debat

Voor een debat met Hillen en Rutte over de kwestie, kreeg Sap nog onvoldoende steun. De fracties willen eerst de brief van Rutte afwachten.

In de brief moet volgens Sap de minister-president 'in de scherpste bewoordingen' afstand nemen van de woorden van Hillen.

Beschamend

PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem liet in de Tweede Kamer weten het een 'beschamende vertoning' te vinden dat er over de missie geruzied wordt, terwijl deze al in opbouw is.

Ook D66 heeft genoeg van de verbale uitglijders van Hillen. ''Hillen veroorzaakt steeds opnieuw onrust'', aldus Pechtold. ''Een minister van Defensie die de medeverantwoordelijkheid draagt voor de uitvoering van een missie en een forse bezuinigingsoperatie moet leiden, doet er goed aan zo veel mogelijk de rust te bewaren."

"Het is niet de eerste keer dat Hillen wordt teruggefloten. We kunnen zijn verbale uitglijders missen als kiespijn.”

Vervelend

De minister liet dinsdag in een eerste reactie weten dat zijn uitspraak niet op het karakter maar op de samenstelling ervan slaat. In een toelichting noemde Rutte het ontstane misverstand ''ontzettend vervelend’’. Hillen heeft volgens Rutte alleen willen zeggen dat er veel militairen aan de missie meedoen.

Sap vindt dat Rutte het daarmee als een kleinigheid af doet. ''Het gaat ook om het draagvlak voor deze missie. Hillen moet met gezag opereren, niet als de flapuit van het kabinet. Dit is een minister van Defensie onwaardig.''

Cohen

Ook PvdA-leider Job Cohen is verbaasd over de uitspraak van Hillen. Hij steunt de oproep van  Sap van GroenLinks om opheldering hierover te vragen aan premier Mark Rutte.

In de Tweede Kamer is volgens Cohen tot nu toe altijd gezegd dat het gaat om een politietrainingsmissie. ''Op die titel hebben we mensen uitgezonden'', stelde hij. ''Dit is iets waar we altijd bang voor zijn geweest en dat was voor ons dan ook de reden om de missie niet te steunen.''

Cohen wil zowel van Hillen als van Rutte horen hoe het zit. Wat Hillen nu zegt, is volgens Cohen totaal anders dan hoe er tot dusverre over de missie is gesproken.

Rutte

Premier Mark Rutte vindt het misverstand dat volgens hem is ontstaan door uitlatingen van Hillen ''ontzettend vervelend’’. Hij zei dat dinsdag vlak voor het vragenuur in de Kamer.

Rutte zei dat hij Hillen net aan de telefoon had gehad. Het beeld dat is ontstaan, is volgens de premier rechtgezet door de verklaring van Hillen. De CDA-minister functioneert volgens Rutte ''prima’’.

Rutte zei dat de missie in Kunduz geen militaire missie is, maar wel voornamelijk door militairen wordt uitgevoerd.

PVV

Volgens de PVV heeft Hillen helemaal gelijk als hij zegt dat de politietrainingsmissie in Kunduz vooral een militaire missie is. ''Het is een oorlogsmissie in oorlogsgebied'', stelde Tweede Kamerlid Hero Brinkman van de PVV dinsdag. Het is volgens hem goed dat Hillen dit nu heeft aangezwengeld.

De PVV, gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA, is tegen de missie. Volgens Brinkman doen de linkse partijen aan ''struisvogelpolitiek'' door te spreken over een trainingsmissie of opbouwmissie, terwijl het feitelijk een militaire missie is.

Als het GroenLinks echt ernst is, zou de partij de stekker uit de missie moeten trekken, aldus Brinkman. ''GroenLinks, laat je ballen zien en zeg: dan gaan we de missie zo niet steunen'', zei hij.

SP

SP-leider Emile Roemer complimenteert Hillen voor zijn eerlijkheid over de politietrainingsmissie. ''Het is dapper dat hij dit doet'', zei Roemer dinsdag over de omstreden uitspraak van Hillen dat de missie vooral een militaire missie is.

Volgens Roemer is het ''naïef te denken dat je in een oorlogsgebied zo'n missie civiel kunt noemen''. De SP is verklaard tegenstander van de politietrainingsmissie.

VVD

Volgens VVD en CDA heeft Hillen er slechts op gewezen dat de missie door voornamelijk militairen wordt uitgevoerd en dat er geen onduidelijkheid is over het doel ervan: het opleiden van Afghaanse agenten.

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind vindt de uitspraken van de minister "onnodig polariserend en ''onhandig''. ''Het is een civiele missie door militairen uitgevoerd'', aldus het Kamerlid.

''Als je het feitelijk bekijkt, heeft de minister gelijk. Het grootste deel van de missie bestaat uit militairen. Maar als je kijkt naar het karakter van de missie, de opdracht, dan is die niet militair'', stelde Voordewind eerder op de dag.