DEN HAAG - De politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz is vooral een militaire missie.

Dat stelt minister Hans Hillen van Defensie deze week in een interview in Vrij Nederland. In politiek Den Haag werd de missie tot dusver nadrukkelijk als civiel betiteld.

''Ik heb voortdurend gezegd: we moeten oppassen dat we onze mooie Nederlandse gevoelens niet projecteren op de harde werkelijkheid in een oorlogsgebied."

"De Kamer kan wel zeggen: het is een civiele missie, maar het is vooral militair'', zegt Hillen.

Militairen

Hij is blij dat de Tweede Kamer groen licht heeft gegeven voor de missie. ''Maar ik wilde wel dat het parlement wist waar het ja tegen zei. Ik vind het nog steeds raar dat Kunduz geen militaire missie mag heten, terwijl het bijna alleen maar militairen zijn."

"In Nederland willen we graag alleen de softe kant van zo’n expeditie zien, omdat we de wereld willen verbeteren. Maar het leven is hard en in Kunduz al helemaal'', aldus Hillen.

Samenstelling

Nadat er in de Tweede Kamer ophef over zijn uitlatingen was ontstaan, stelde Hillen dinsdag dat zijn uitspraak niet op het karakter maar op de samenstelling ervan slaat.

De missie voldoet volgens hem aan alle voorwaarden die de Kamer heeft gesteld en de afspraken die met het parlement zijn gemaakt.

''Deze richt zich op politie- en civiele taken, maar wordt uitgevoerd door hoofdzakelijk militairen. We doen deze militairen geen recht door het woord ‘militair’ te vermijden. Ze doen moeilijk en belangrijk werk. De uitspraak slaat niet op het karakter van de politietrainingsmissie, maar op de samenstelling ervan'', stelde Hillen vanaf Sint Maarten, waar hij op bezoek is. 

Van de ongeveer 550 Nederlanders die aan de missie meedoen, is het overgrote deel militair. Zo'n veertig civiele agenten werken voor de Europese politiemissie EUPOL. Ook doen er medewerkers van Buitenlandse Zaken en justitiële en andere experts mee in Kunduz.

GroenLinks

Fractievoorzitter van GroenLinks Jolande Sap laat aan NU.nl weten dinsdagmiddag een debat aan te vragen met Hillen en premier Mark Rutte over de uitspraken van de defensieminister. De partij wil dat Rutte Hillen tot de orde roept.

"Ons geduld met Hillen begint wel een beetje op te raken", aldus Sap. ''Dit is de zoveelste blunder van de minister van Defensie. Als de minister het verschil niet kent tussen inzet van militairen voor civiele doelen of voor militaire doelen, dan vind ik dat zijn geloofwaardigheid in het geding is'', aldus de politica, die stelt verbijsterd te zijn.