DEN HAAG - Een onafhankelijk en neutraal systeem zonder politieke bemoeienis is nodig om op te treden wanneer begrotingen van de Europese landen niet op orde zijn en afspraken niet worden nageleefd.

''Depolitiseren, en wel zo snel mogelijk'', aldus CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma dinsdag in een interview met de Volkskrant.

Volgens hem hangt de euro aan een zijden draadje en dient er nu opgetreden te worden. Europese politici blijken in zijn ogen niet in staat te doen wat nodig is.

''De Franse president Sarkozy is niet bezig met de eurocrisis, maar met de eigen herverkiezing. De Italiaanse premier Berlusconi was één dag stoer, met een uitgebreid bezuinigingspakket. De tweede dag stak een zuchtje tegenwind op en slikte hij een deel alweer in'', aldus Van Haersma Buma.

Europese begrotingsautorieit

De CDA'er pleitte onlangs al voor de komst van een Europese begrotingsautorieit. Van Haersma Buma ziet wel wat in een soortgelijke instantie als het Internationaal Monetair Fonds, maar een Eurocommissaris zou het ook kunnen doen. ''Het gaat erom dat iemand kan opereren los van politieke druk en electoraal opportunisme.''

Lees alles over de Schuldencrisis