AMSTERDAM - Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) heeft maandag met een aantal partijen in de zorg afspraken gemaakt over het investeren in extra personeel in de langdurige zorg.

Met jaarlijks ruim 850 miljoen extra kunnen er 12.000 zorgwerknemers bij komen.

Dat heeft het ministerie van VWS maandag laten weten. Uitbreiding van het personeel was al aangekondigd in het regeerakkoord van CDA en VVD.

Meer zorgwerknemers zijn nodig omdat er steeds meer oude mensen komen die zorg nodig hebben.

Kwaliteit

Om de kwaliteit van het werk op te krikken, is het ook de bedoeling dat verzorgenden en verpleegkundigen verder geschoold gaan worden.

Verder moet het werk in de zorg aantrekkelijker worden door het personeel minder te belasten met het invullen van allerlei formulieren.

Veldhuijzen van Zanten maakte de afspraken met onder meer de zorgverzekeraars, de brancheorganisatie van verpleeg- en verzorgingshuizen Actiz, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg.

PVV

CDA en gedoogpartner PVV zijn in hun nopjes met de afspraken, maar GroenLinks wil een Kamerdebat omdat er nog veel onduidelijk zou zijn.

Volgens Kamerlid Linda Voortman is het nog maar de vraag of de extra werknemers bovenop de natuurlijke aanwas van het zorgpersoneel komen.

Ook vreest ze dat bestaande werknemers die een opleiding gaan doen, meegeteld worden. Ze wil ook weten of de 12.000 extra zorgwerknemers er ook echt de komende jaren bij komen of dat het allemaal langer gaat duren.