AMSTERDAM - Het aantal vrijwilligers bij de politie gaat als het aan minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD) ligt fors omhoog.

De bewindsman wil dat het er in 2015 bijna vijfduizend zijn, stelde hij maandag tijdens de opening van het academische jaar van de Politieacademie in Apeldoorn.

Op dit moment zijn er nog ruim 2300 vrijwilligers, zij vertegenwoordigen iets meer dan 4,5 procent van de politiesterkte. Opstelten wil dat over vier jaar het aantal vrijwilligers tien procent bedraagt ten opzichte van de operationele sterkte van 49.500 dienders.

Het aantal vrijwilligers is de afgelopen jaren gedaald. Volgens Opstelten zijn vrijwilligers echter belangrijk voor de betrokkenheid van burgers bij de veiligheid op straat. Ook brengen zij 'frisse blik' en ervaring mee waarmee de politie haar voordeel kan doen.

Interessanter

Om het aantal vrijwilligers te vergroten, kijkt Opstelten hoe hij hun werk interessanter kan maken, bijvoorbeeld door hen breder in te zetten. Ook kijkt hij samen met de Politieacademie of de duur van de opleiding moet worden gewijzigd.

Er bestaan twee typen vrijwilligers: vrijwillige politieambtenaren en zogeheten volontairs. De vrijwillige ambtenaren worden op straat ingezet, bijvoorbeeld bij verkeerscontroles. Volontairs verrichten administratieve, technische en huishoudelijke werkzaamheden voor de politie. Zij zijn hier gemiddeld zo'n 250 uur per jaar mee kwijt.