AMSTERDAM - Mark Rutte (VVD) moet zich persoonlijk gaan bemoeien met de zaak van de oud-SS'er Klaas Faber, die nog steeds vrij rondloopt in Duitsland.

De premier moet er bij zijn ambtsgenoot Angela Merkel op aandringen dat de oorlogsmisdadiger alsnog achter tralies verdwijnt.

Dat eist de Tweede Kamer onder aanvoering van SP-fractievoorzitter Emile Roemer, bleek maandagmiddag tijdens een persconferentie van Efraim Zuroff, de directeur van het Simon Wiesenthal Centrum in Jeruzalem, en de voorzitter van de Stichting Onderzoek Oorlogsmisdaden, de journalist Arnold Karskens.

Het tweetal had eerder op de dag een gesprek met vier fractievoorzitters over Faber. Behalve Roemer waren dat Stef Blok (VVD), Geert Wilders (PVV) en Jolande Sap (GroenLinks). Zij vertegenwoordigen een Kamermeerderheid. De Kamer dringt er al langer op aan dat de hoogbejaarde Faber (89) zijn straf uitzit.

Vragenuurtje

Roemer liet in de marge van de persconferentie weten dat hij Rutte dinsdag tijdens het eerste vragenuurtje na het reces wil bevragen over de kwestie.

Gezien de leeftijd van Faber is het zaak dat de Duitse rechter haast maakt met een besluit. Het verhogen van de politieke druk kan daarbij helpen, verwacht Roemer. "Laat Merkel maar in het openbaar uitspreken dat zij het eens is met Nederland."

Faber kan niet worden uitgeleverd omdat hij de Duitse nationaliteit bezit. Nederland dringt er nu op aan dat hij zijn straf uitzit in Duitsland. Minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD) had eerder ook al om gevraagd.

Sicherheitsdienst

De in Haarlem geboren Faber was lid van de Sicherheitsdienst. Na de oorlog werd hij tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op tientallen joden en het bieden van hulp aan de vijand tijdens de oorlog.

Die straf werd later omgezet in levenslang. Faber wist in 1952 uit de gevangenis van Breda te ontsnappen en naar Duitsland te vluchten. Sindsdien is hij op vrije voeten, tegenwoordig woont hij in het Beierse Ingolstadt.