AMSTERDAM - PVV-Kamerlid Dion Graus had in 2003 vervolgd moeten worden voor mishandeling en bedreiging van zijn ex-vrouw.

Dat concludeerde het Openbaar Ministerie in Maastricht in 2007. De zaak was in eerste instantie geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Dat meldt KRO Brandpunt in zijn uitzending zondagavond.

Graus, die sinds 2006 voor de PVV in de Tweede Kamer zit, zou de keel van zijn acht maanden zwangere vrouw hebben dichtgeknepen, haar hebben bedreigd en herhaaldelijk lichamelijk geweld hebben toegepast.

Hij schermde er steeds mee dat justitie nooit was overgegaan tot vervolging. Brandpunt heeft het strafdossier in de zaak, die al eerder in het nieuws was, in handen gekregen. Daarin is te lezen dat de hoofdofficier van Maastricht eind 2007 concludeerde dat er wel degelijk genoeg bewijs was in de zaak.

Verkeerde beslissing

Hij noemt het sepot in het dossier 'een verkeerde beslissing'. Ondanks de conclusie van de officier kwam het niet alsnog tot een vervolging van het nu 44-jarige Kamerlid. De ex van Graus zou pas laat geklaagd hebben over de beslissing om hem niet te vervolgen.

Het gerechtshof in Den Bosch vond het 'niet opportuun' om jaren later alsnog opdracht te geven tot vervolging. Graus ontkent in de uitzending alle aantijgingen. Zijn advocaat blijft erbij dat het om een valse aangifte ging en dat de zaak afgesloten is.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive