AMSTERDAM - Bijna de helft (44 procent) van de CDA-achterban hoopt dat er snel nieuwe verkiezingen worden gehouden. Daarmee lijken de kiezers afstand te nemen van het kabinet, concludeert Maurice de Hond zondag uit zijn peiling.

Om de zetels kan het de achterban in ieder geval niet te doen zijn. In de peiling staat het CDA op veertien zetels terwijl de partij er nu 21 in de Tweede Kamer heeft.

Doorgaans is het juist de aanhang van de oppositie die nieuwe verkiezingen wil, in de hoop dat hun partij aan de macht komt.

De aanhang van de coalitie wil juist dat hun partij aan de macht blijft en hoopt over het algemeen dus niet op nieuwe verkiezingen.

VVD-stemmers

De VVD-stemmers lijken tevredener met de huidige coalitie. Daar hoopt slechts negen procent op nieuwe verkiezingen. Van de PVV-stemmers is dit 27 procent.

De meeste hoop op nieuwe verkiezingen is te vinden bij de SP, waar 88 procent graag dit jaar of volgend jaar opnieuw naar de stembus wil.

Koningshuis

Uit de peiling van De Hond blijkt verder dat de achterban van de PvdA niet achter de plannen staat die de partij onlangs presenteerde voor modernisering van het koningschap. Slechts 43 procent hoopt dat het voorstel van de PvdA wordt aangenomen.

De PVV, die ook plannen presenteerde om de macht van de monarch in te perken, kan op meer steun van de eigen achterban rekenen. Daar staat 77 procent achter de partij.

Het grootste verschil tussen het PvdA-plan en het PVV-plan is dat de PVV de koning uit de regering wil hebben terwijl de PvdA dit niet nodig vindt.

Opmerkelijk

Als de kiezers van alle partijen worden meegerekend, steunt 37 procent het PVV-plan en 29 procent het PvdA-plan. Voor beide plannen geldt dat ongeveer zestig procent tegen is.

Dat is opmerkelijk, omdat 45 tot vijftig procent achter het idee staat om de koning uit de Raad van State te halen en geen rol te laten spelen bij de kabinetsformatie. Dat zijn juist punten die in de plannen van de partijen naar voren komen.

In de zetelpeiling wint de VVD deze week een zetel om uit te komen op 32 zetels. De PVV levert er een in en komt uit op 27 zetels. De gedoogcoalitie blijft daardoor op 73 zetels staan.