SOPOT - De Europese Unie blijkt uiterst verdeeld over de erkenning van een Palestijnse staat.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU slaagden er vrijdag tijdens beraad in het Poolse Sopot niet in een gemeenschappelijk standpunt in te nemen over de mogelijke opname van Palestina als volwaardig lid van de Verenigde Naties.

''Het ligt heel gevoelig'', benadrukte minister Uri Rosenthal 's avonds na urenlang beraad over de Palestijnse kwestie. Nederland drong er bij de overige landen op aan Palestina niet te erkennen.

''Wij staan daarin niet alleen'', aldus Rosental. De bewindsman wil het liefst dat Israël en de Palestijnen weer terugkeren aan de onderhandelingstafel. Het eenzijdig uitroepen van een Palestijnse staat zou de kans op nieuw overleg verkleinen.

Stemmen

Het beraad in Sopot kwam drie weken voordat de Palestijnen de Verenigde Naties willen laten stemmen over de opname van een Palestijnse staat als volwaardig lid. De Verenigde Staten kondigden al aan een erkenning van Palestina te blokkeren.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton, die onlangs in het Midden-Oosten was, benadrukte in de Poolse badplaats dat het nog niet duidelijk is hoe de Palestijnen hun verzoek zullen formuleren.

Als compromis is het denkbaar dat de Palestijnse staat bij de VN slechts de status van waarnemer krijgt, net zoals het Vaticaan heeft en Zwitserland tot 2002 had. ''Uiteindelijk besluiten staten zelf of ze een andere staat willen erkennen'', aldus Ashton.