DEN HAAG - De PvdA verwijt premier Mark Rutte onrust te veroorzaken als hij spreekt over extra bezuinigingen, maar daarover verder geen duidelijkheid geeft.

Tweede Kamerlid Ronald Plasterk van de grootste oppositiepartij zei vrijdag opheldering te willen van de minister-president.

''Zo veroorzaakt hij weer onrust. Wij willen dat hij in een brief aan de Kamer volledig en eerlijk vertelt wat hij met zijn opmerking over extra bezuinigingen bedoelt en waarop hij dat baseert", aldus Plasterk.

Rookgordijn

Volgens oppositiepartij GroenLinks wil het kabinet net doen alsof de bezuinigingen in 2012 wel meevallen door nu al naar buiten te brengen dat in 2013 mogelijk extra bezuinigingen nodig zijn.

De partij spreekt van een poging om een rookgordijn aan te leggen dat echter niet kan verhullen dat de ingrepen in 2012 veel kwetsbare groepen zullen raken. Dat stelt GroenLinks-Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis vrijdag in reactie. 

Kaakslag

''De bezuinigingen in 2012 worden op deze manier gerelativeerd. Maar onterecht, want deze raken veel kwetsbare groepen zoals chronisch zieken. Het is alsof ze zeggen: in 2012 krijgen jullie allemaal een klap in het gezicht, maar bereid je maar voor op een kaakslag in 2013'', zegt Braakhuis.

Braakhuis vraagt zich af hoe de PVV, gedoogpartner van het kabinet, extra bezuinigingen zal uitleggen aan zijn achterban.