DEN HAAG - Nederland geeft 10 miljoen euro extra voor noodhulp in het door hongersnood geteisterde Somalië.

Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat vrijdag besloten, een dag na zijn bezoek aan de Somalische hoofdstad Mogadishu.

''Omdat Somalië het hart van de huidige crisis in de Hoorn van Afrika vormt, is hulp hier het hardst nodig'', stelde hij.

Het extra geld komt bovenop de 15 miljoen euro die Nederland al had toegezegd voor humanitaire hulp voor de regio, die kampt met extreme droogte.

De nieuwe bijdrage gaat naar een fonds dat door de Verenigde Naties wordt beheerd. Vanuit dat fonds worden voedselhulp, veilig drinkwater en betere sanitaire voorzieningen betaald.

Misbruik

Knapen heeft met de Somalische autoriteiten en hulporganisaties gesproken over maatregelen om misbruik van de hulp te voorkomen.

Volgens de bewindsman doen hulporganisaties er alles aan om te voorkomen dat die hulp in verkeerde handen terechtkomt.

Leeg

Met nog 4 maanden te gaan, is Nederland dit jaar al door het budget voor noodhulp heen. In het potje zat 250 miljoen euro. Met de extra gift vrijdag van 10 miljoen euro voor Somalië is al het geld besteed.

Knapen erkende vrijdag na afloop van de ministerraad dat het potje strikt genomen leeg is. Als er tussen nu en het einde van het jaar nog ergens humanitaire hulp nodig is na bijvoorbeeld een ramp, zou hij zich gedwongen voelen ruimte te maken binnen de lopende uitgaven.

Noodhulp wordt wel de EHBO van ontwikkelingssamenwerking genoemd. Het geld kan worden gebruikt voor hulp aan slachtoffers van natuurrampen, gewapende conflicten en aanslagen.

Dat het potje voor noodhulp nu leeg is, is volgens Knapen geen signaal naar de politiek dat er meer geld nodig is. ''Maar noodhulp kan altijd meer gebruiken'', voegde hij eraan toe.

Lees meer over de hongersnood in de Hoorn van Afrika