HIILVERSUM - Oppositiepartij PvdA wil dat het uitzetcentrum in Ter Apel wordt gesloten. 

De sociaaldemocraten vinden dat vreemdelingen daar onnodig en te lang verblijven in een streng regime met nauwelijks bewegingsvrijheid.

In het tv-programma Nieuwsuur noemde PvdA-Tweede Kamerlid Hans Spekman het ''mensonwaardig'' dat mensen langdurig in Ter Apel moeten verblijven. De PvdA zegt al een tijd veel signalen over misstanden te krijgen.

Goedkoper

Spekman wil dat uitgeprocedeerde asielzoekers voortaan vanuit een regulier asielzoekerscentrum hun terugkeer kunnen afwachten. Een plaats daar is volgens hem 8 procent goedkoper dan in Ter Apel. Zij moeten daarbij worden begeleid, aldus de PvdA'er.

Vreemdelingen kunnen wat hem betreft hooguit een paar dagen in een uitzetcentrum verblijven. ''Mijn voorstel is: sluiten de boel en zorg dat je deze mensen houdt in een bestaande locatie. Dat levert geld op en dat geld kan je gebruiken om afgewezen asielzoekers goed te begeleiden bij hun terugkeer.”

Leers

In een reactie laat minister Gerd Leers (Asiel) weten dat de consequentie van een afgewezen verzoek is dat mensen moeten terugkeren. ''Dat is hun eigen verantwoordelijkheid en dat is niet vrijblijvend.'' De mensen worden daarom naar vrijheidsbeperkende locaties gebracht zodat de Dienst Terugkeer en Vertrek hen onder handbereik heeft om te werken aan de terugkeer.

Volgens Leers is het ongewenst als uitgeprocedeerde asielzoekers in het asielzoekerscentrum kunnen blijven als hun asielverzoek definitief is afgewezen. ''Het geeft de indruk dat als je niet meewerkt, je gewoon kunt blijven waar je bent.''

Rechterlijke uitspraak

Dat in Ter Apel gezinnen langer dan drie maanden verblijven, is volgens de minister het gevolg van een rechterlijke uitspraak. Daarop besloot Leers gezinnen met kinderen onderdak te bieden.

In de eerste helft van dit jaar waren er ongeveer 700 mensen op de vrijheidsbeperkende locaties gehuisvest. Van hen zijn er 130 vrijwillig vertrokken. Bijna 140 mensen zijn zonder toezicht vertrokken.

Uitzetcentrum Ter Apel