DEN HAAG - Voor het eerst in 25 jaar heeft een Nederlands bewindspersoon een bezoek gebracht aan de Somalische hoofdstad Mogadishu. 

''De humanitaire situatie is dramatisch. Het is een race tegen de klok'', aldus Knapen na een bezoek aan een vluchtelingenkamp.

''Het is aangrijpend, omdat hier honderdduizenden mensen zitten met honger. En het is dramatisch, omdat Mogadishu zo is veranderd. Het is een vrij grote puinhoop'', stelde de staatssecretaris, die verder sprak van een ''triest beeld''.

Bescherming

Knapen heeft bij de Somalische overheid aangedrongen op goede bescherming van de hulpverleners. Die werken onder moeilijke omstandigheden, onder meer doordat de radicaalislamitische beweging Al Shabaab een gewelddadige strijd tegen de autoriteiten voert. Nu die beweging zich enkele weken geleden heeft teruggetrokken uit de hoofdstad, is het in Mogadishu minder onveilig.

''De internationale gemeenschap gaat nu toch meer op de voorlopige regering leunen voor de veiligheid, hoewel die toch vooral wordt verstrekt door de Afrikaanse vredesmacht Amisom.''

Regering

De Somalische regering heeft eigenlijk alleen in Mogadishu de touwtjes in handen. Knapen hoopt dat de hoofdstad een ''eiland van stabiliteit'' kan worden in het verder zo onrustige land. ''Je ziet dat er toch stap voor stap iets wordt opgebouwd. Het is heel pril en het kan zomaar weer misgaan, maar het begin wordt gemaakt'', zei Knapen.

Knapen overweegt nog om extra geld vrij te maken voor noodhulp aan het gebied. Naast de 155 miljoen euro die via internationale organisaties wordt verspreid, had Nederland ook al 15 miljoen euro extra uitgetrokken voor de strijd tegen de honger in de Hoorn van Afrika. Over een eventuele verhoging van dit bedrag denkt Knapen nog na.

Lees de berichten over de hongersnood in Afrika in ons nieuwsdossier