ROTTERDAM - Nederland wil 2 miljard dollar (1,4 miljard euro) aan bevroren Libische tegoeden zo snel mogelijk beschikbaar stellen voor de Nationale Overgangsraad in Libië.

Dat zei premier Mark Rutte donderdag voorafgaand aan zijn vertrek naar een speciale Libiëtop in Parijs.

Het gaat om ongeveer de helft van de circa 4 miljard dollar aan Libische tegoeden in Nederland die het kabinet in maart bevroor.

Op gang brengen

Aanleiding voor het bevriezen was de bloedige onderdrukking van de opstand tegen het regime van de inmiddels verdreven Libische leider Muammar Kaddafi. Ook andere EU-landen bevroren tegoeden van Kaddafi en zijn clan, maar ook van de Libische centrale bank en de Libische investeringsautoriteit.

Volgens de premier is het vrijgeven van het geld ''van het grootste belang voor het op gang brengen van de Libische economie''.

Nederland geeft niet alles in een keer omdat Libië in principe een rijk land is, aldus de premier. ''Je moet ook kijken wat de Libiërs zelf nodig hebben. Zij zijn de vragende partij.''

Expertise aanbieden

Rutte wil ook expertise aanbieden voor het opsporen van mijnen en niet ontplofte explosieven in Libië. Hij zal verder op de Libiëtop herhalen dat Kaddafi zo snel mogelijk voor het Internationaal Strafhof in Den Haag moet worden gebracht. ''We denken dat voor het afsluiten van deze periode in Libië het berechten van deze dictator van groot belang is.''

Voor Rutte staat voorop dat Libië in het post-Kaddafitijdperk zo snel mogelijk een veilig en stabiel land wordt met een normale democratie en een werkende rechtsstaat. 

Alles over de situatie in Libië