AMSTERDAM - De Europese Unie heeft politieke overeenstemming bereikt over een olie-embargo tegen Syrië.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken liet donderdag weten dat hij verwacht dat de sancties vrijdag van kracht kunnen worden.

De maatregelen betreffen een verbod op import van ruwe olie en olieproducten uit Syrië. Daarnaast komt er een verbod op de financiering en verzekering van olie-exporten. De EU hoopt op die manier te voorkomen dat andere landen, zoals Rusland en China, olie uit Syrië blijven afnemen.

''We gaan ervan uit dat dit nog eens en nog sterker het regime in het hart zal raken'', aldus Rosenthal.

De hoop van de Europese Unie is dat de tegoeden van het regime van president Bashar al-Assad zo snel mogelijk opraken door de sancties. Rosenthal benadrukte dat de maatregelen zijn bedoeld om de overheid te raken en niet de bevolking.

Stopgezet

Verder worden er sancties ingesteld tegen vier extra personen die het regime van Assad financieel steunen en tegen drie bedrijven, waaronder een bank.

De samenwerking met de Syrische autoriteiten wordt volledig stopgezet, waardoor onder meer niet meer kan worden gesproken over investeringen.

Shell

Oliebedrijf Shell wil nog niet speculeren over mogelijke gevolgen van een embargo voor zijn Syrische activiteiten. "We wisten dat hier aan gewerkt werd, maar we moeten eerst de tekst zien", licht een woordvoerder toe.

De zegsman herhaalde wel de uitspraak van Dick Benschop, directeur van Shell Nederland, afgelopen dinsdag dat het concern aan het embargo zal voldoen als dat er komt.

Uitstekend

Tweede Kamerleden hebben donderdag tevreden gereageerd op het aanstaande olie-embargo. ''Dat is uitstekend. Op deze manier wordt de kliek rond Assad duidelijk voor een keuze gesteld'', aldus Tweede Kamerlid Han ten Broeke van regeringspartij VVD, verwijzend naar de Syrische president.

Ten Broeke hecht verder belang aan het verbod op het financieren en verzekeren van olie-transporten. ''Dat is een noodzakelijke aanvulling, die de maatregel effectief maakt.''

Ophef

Eerder deze week onstond ophef over de activiteiten van Shell in Syrië. Directeur Dick Benschop zei dinsdag na een gesprek met Tweede Kamerleden dat het bedrijf er niet uit eigen beweging zal stoppen.

In elk geval de PvdA, de SP, GroenLinks en D66 vinden dat Shell zich moet terugtrekken uit Syrië, omdat de oppositie daar bloedig wordt onderdrukt.

Eerder gaf Shell aan zich pas terug te trekken uit Syrië als het bedrijf onderdeel wordt van een conflictsituatie of van mensenrechtenschendingen. ''Dat is niet het geval, dus als we nu zouden vertrekken zou dat eigenlijk een politieke uitspraak zijn'', aldus Benschop, die vindt dat de politiek de grenzen moet stellen.

Shell produceert in Syrië per dag 10.000 tot 15.000 vaten olie, op een totaal van 3 miljoen vaten per dag.

Assad

In Syrië wordt al maandenlang gedemonstreerd tegen het bewind van Assad. Een van de voornaamste eisen van de betogers is dat Assad opstapt.

Die wil daar echter niet van horen en slaat hard terug: zeker 2200 Syriërs zijn al om het leven gekomen bij de demonstraties. De Verenigde Staten, de EU en ook Nederland riepen Assad twee weken geleden op direct op te stappen.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive