AMSTERDAM – Mariko Peters heeft bij haar sollicitatie voor de Tweede Kamer aan GroenLinks verzwegen dat zij een relatie had met de man waarvan ze een subsidieaanvraag had beoordeeld.

Dit meldt de Volkskrant donderdag. Peters raakte deze zomer in opspraak door vermeende belangenverstrengeling in 2005 als diplomaat in de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Ze beoordeelde destijds een subsidieaanvraag van haar toenmalige minnaar en huidige partner. In 2006 solliciteerde ze voor de functie van Tweede Kamerlid.

“Zoals elke kandidaat hebben wij in 2006 ook Mariko Peters gevraagd: 'Is er iets in jouw verleden waarvan je kunt inschatten dat het de partij in verlegenheid kan brengen?' Peters meende op dat moment dat er niets aan de hand was”, zo vertelt Kitty Roozemond, destijds voorzitter van de kandidatencommissie van GroenLinks de krant.

Verkiezingscampagne

De partij laat weten dat Peters zodra zij zich realiseerde dat haar privésituatie een risico kon vormen, de partij wel op de hoogte stelde. Dit was tijdens de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer in 2006.

Toen werd ze voor het eerst geconfronteerd met aantijgingen die voortvloeien uit haar privésituatie, aldus GroenLinks.

Volgens partijvoorzitter Henk Nijhof ging Peters er tijdens haar sollicitatie van uit dat er van schijnbare belangenverstrengeling geen sprake was. “Dat is in het onderzoek van 2007 en 2011 van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Ik kan mij goed voorstellen dat ze deze destijds niet kon noemen.”