AMSTERDAM - In Amsterdam dreigen 4000 probleemgezinnen en 19.000 jongeren in grote problemen te komen door de vele bezuinigingen. Zij kunnen worden getroffen door drie kortingsmaatregelen.

Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente Amsterdam waar de Volkskrant donderdag over schrijft.

Wethouder Lodewijk Asscher (jeugdzaken en financiën) heeft daarom een brief geschreven aan premier Mark Rutte. Door de vele bezuinigingen ontbreekt volgens hem een totaalbeeld waardoor lang niet alle effecten zichtbaar zijn.

De PvdA-wethouder pleit daarom in de brief voor een minister die de gevolgen van alle bezuinigingen in kaart brengt. Die moet met voorstellen komen die 'de ergste pijn' wegnemen.

Jongeren

Volgens het onderzoek treffen de bezuinigingen 10.000 jongeren met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problemen en 9000 jongeren die gevaar lopen in de criminaliteit te belanden. Volgens de wethouder ''slaan op alle fronten de ankers los’’.

Deze jongeren kunnen worden getroffen door een combinatie van kortingen op de jeugdzorg, de begeleiding van licht verstandelijk gehandicapten, het passend onderwijs, de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, het persoonsgebonden budget en de Wajong.

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) schaart zich achter de zorgen van  Asscher. ''We hebben al eerder onze bedenkingen over de plannen geuit'', aldus een woordvoerder donderdag.

''Door bezuinigingen op sociale zekerheid kunnen grote problemen ontstaan.''