DEN HAAG - Het CDA wil een hoorzitting om vragen te kunnen stellen over de effectiviteit van het sluiten van kazernes en andere militaire instellingen om geld te besparen.

Volgens Kamerlid Raymond Knops zijn er na de Kamerbrief van minister Hans Hillen (Defensie) nog meer dan genoeg vragen te stellen.

''De minister heeft het nu in zeven kantjes moeten beschrijven, maar daardoor is het voor ons onmogelijk om een finaal oordeel te geven'', aldus Knops.

Hij wil onder meer weten hoeveel de minister bespaart door bepaalde kazernes te sluiten en andere juist open te houden. Voor een hoorzitting worden betrokkenen en experts uitgenodigd om Kamerleden te informeren.

Knops zei verder nog ''vraagtekens'' te hebben bij de verhuizing van de Koninklijke Militaire School van Weert naar Ermelo. ''Ik vraag me af of daar toch niet nog wat aan kan gebeuren'', aldus het Kamerlid, dat verder stelde dat de bezuinigingen pijnlijk zijn.

PvdA

De PvdA sluit zich aan bij het voorstel van het CDA om een hoorzitting te houden over de gevolgen van de bezuinigingen bij Defensie. ''Dit moet veel beter worden uitgewerkt, anders weten we als Kamer niet waar we aan beginnen'', aldus Angelien Eijsink van de PvdA woensdag.

Eijsink wil naast de hoorzitting ook een financiële onderbouwing van de plannen van de minister. Zo is ze benieuwd wat de locaties die worden afgestoten, gaan opbrengen.

Ook wil ze meer weten over defensieonderdelen die worden verplaatst of opgeheven, terwijl die bij een vorige reorganisatie juist zijn opgericht. ''Zo heeft het financieel dienstencentrum in Kerkrade klauwen met geld gekost, en dat heeft nog niets opgeleverd. En nu moet het alweer verhuizen'', aldus Eijsink.

De politica stelt dat er niet alleen vragen zijn op financieel vlak, maar ook voor de medewerkers van Defensie. ''Wat dit voor mensen betekent, blijft heel onduidelijk. We begrijpen dat er tijd voor nodig is om daar helderheid over te geven, maar de minister heeft zelf gezegd voor 2012 duidelijkheid te verschaffen.''

Moeilijk

Hillen vindt het moeilijk te zeggen hoeveel militairen er direct betrokken zijn bij de plannen die hij woensdag bekend maakte. ''Je hebt het toch al gauw over enkele duizenden’’, schatte Hillen woensdagavond op een bijeenkomst in de kazerne in Oirschot.

De minister praatte daar met vertegenwoordigers van het Brabantse bedrijfsleven en de provincie over hoe defensiepersoneel kan instromen op de lokale arbeidsmarkt. Defensie is in Brabant de grootste werkgever met zo’n 14.000 werknemers op de loonlijst.

Hillen realiseert zich dat ''bezuinigingen pijnpunten met zich meebrengen. Het sluiten van kazernes gaat ons aan het hart. Maar we hebben goed gekeken naar de sociaal-economische omstandigheden om de economie van die streken waar kazernes moeten sluiten zo min mogelijk te raken.’’

Doorstroomorganisatie

"Defensie verandert van een werkgever voor het leven in een doorstroomorganisatie", aldus Hillen. Hij denkt dat in de toekomst twee derde van het personeel niet tot het pensioen bij de krijgsmacht blijft. Personeel moet er volgens hem rekening mee houden dat een carrière binnen Defensie op een andere manier wordt opgebouwd.

''Defensie wordt een tussenstop voor mensen die goud waard zijn op de arbeidsmarkt", aldus de minister. ''We moeten daarom perspectief bieden buiten Defensie."

Volgens de minister staat zijn telefoon roodgloeiend. ''En dan niet alleen met mensen die boos zijn over de bezuinigingen. Ik krijg talloze telefoontjes van multinationals als Shell, maar ook van de NS, van ziekenhuizen en van kleinere ondernemingen die staan te springen om onze mensen." Het afstemmen van het aanbod op de vraag vormt volgens Hillen straks het grootste probleem.

Vliegbasis Eindhoven

Sluiting van vliegbasis Eindhoven is de eerste jaren nog niet aan de orde. Volgens Hillen liggen alle opties open, maar zou voor een aanstaande sluiting een alternatief voor de militaire basis voorhanden moeten zijn. ''Dat hebben we nu nog niet."

Door speculaties in de media was over het openblijven van de basis in Eindhoven twijfel ontstaan. Hillen schrijft in de brief aan de Tweede Kamer over de uitwerking van zijn bezuinigingen dat de voorbereiding van het luchthavenbesluit voor de militaire velden kan voortgaan.

''En dat geldt dus ook voor het luchthavenbesluit Eindhoven", schrijft hij expliciet. De civiele luchthaven Eindhoven Airport concludeert daaruit dat de militairen blijven. ''En daar zijn we blij mee", aldus directeur Joost Meijs.

Medegebruik

Eindhoven Airport gaat vanwege het stijgende aantal vliegbewegingen wel meer betalen voor het medegebruik van de vliegbasis. Meijs legde uit dat die afspraak voor meerdere jaren is gemaakt.

Het ministerie en de luchthaven overleggen nog over toekomstige eigendomsverhoudingen. Concreet kan dat betekenen dat Eindhoven Airport de grond van het vliegveld koopt. ''Eindhoven kan eigenaar worden, wij huurder, het kan allemaal", aldus Hillen.

''We hebben Eindhoven voorlopig nog nodig voor ons luchttransport. Wat de uiteindelijke invulling wordt, hangt af van Schiphol, van luchthavenbesluiten en van zo veel andere dingen. We zullen naar ons belang kijken, maar we kijken ook naar het belang van de regio. We moeten ook zorgen dat Eindhoven als burgerluchthaven goed kan groeien."