AMSTERDAM - Binnen GroenLinks bestaat onvrede over de manier waarop de partij is omgegaan met de kwestie rond Mariko Peters.

Uit een rondgang van NRC Handelsblad onder provinciale politici van GroenLinks blijkt woensdag dat het de partijleiding verweten wordt pas laat te hebben gereageerd op de aantijgingen richting het Kamerlid.

Ook binnen de Kamerfractie zou niet iedereen tevreden zijn met de gang van zaken rond Peters.

De politici vinden dat de partij de kwestie heeft verergerd. Enkelen vinden dat Peters het woordvoerderschap Buitenlandse Zaken ontnomen moet worden.

Signaal

Fractievoorzitter van GroenLinks in Noord-Holland Titia van Leeuwen vindt dat Peters 'slachtoffer is van het gedoe van de partij'. "Een andere functie zou een oplossing zijn, dat was in elk geval naar de buitenwereld een goed signaal geweest. GroenLinks moet ervoor zorgen dat ze goed haar werk kan doen, nu blijft het doorzeuren."

Gabriëlle van Dinteren van de Drentse afdeling van GroenLinks vindt het ook 'chiquer' als iemand anders het woord gaat voeren over buitenlandse zaken.

Vorige week noemde de Amsterdamse wethouder Andrée van Es de affaire 'een lelijke uitglijder'. Volgens Van Es heeft Peters 'onhandig geopereerd' toen zij in de Tweede Kamer kwam.

Subsidieaanvraag

Peters kwam deze zomer in opspraak vanwege belangenverstrengeling. Als ambassademedewerker in de Afghaanse hoofdstad Kabul gaf zij in 2005 een positief oordeel over een subsidieaanvraag van haar huidige partner, met wie zij toen net een relatie had.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzocht de zaak en concludeerde dat er geen sprake was van belangenverstrengeling. Wel had Peters haar relatie eerder moeten melden. Door dat pas later te doen schond zij de gedragscode.