DEN HAAG - Door de bezuinigingen bij Defensie moeten zeker drie kazernes hun deuren sluiten. Ook enkele andere panden worden afgestoten en sommige instellingen worden verplaatst.

Dat heeft minister Hans Hillen van Defensie woensdag in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd.

De Koningin Beatrixkazerne en de Prinses Julianakazerne in Den Haag en de Nassau Dietzkazerne in Budel gaan dicht. In Eygelshoven (gemeente Kerkrade) sluit een financieel kantoor, dat wordt verplaatst naar een nog te bepalen locatie in Zuid-Limburg.

Verder wordt het landmachtdeel op Kamp Nieuw Milligen (nabij Apeldoorn) geschrapt en worden de resterende defensiegebouwen op de vroegere vliegbasis Twente afgestoten.

KMS

De Koninklijke Militaire School verhuist van Weert naar Ermelo en het Instituut Defensie Leergangen gaat vanuit Den Haag naar de Nederlandse Defensie Academie in Breda.

Eerder dit jaar bleek al dat Defensie in de komende vier jaar 1 miljard euro moet bezuinigen. Dat gebeurt door te snijden in personeel en materieel. Zo moeten bijna 12.000 van de 69.000 werknemers weg. Ook sommige eenheden zijn stilgezet.

Wat de gevolgen zouden zijn voor locaties en panden, was nog niet duidelijk. Hillen zegt dat hij nu voor het overgrote deel van de organisatie duidelijkheid schept over de ''herbelegging van het vastgoed''. De totale opbrengst daarvan is nog niet bekend, omdat de toekomst van enkele locaties nog wordt onderzocht.

Doorn

Zo wordt onder meer gekeken naar vliegbasis Eindhoven en de marinierskazerne in Doorn. Defensie is in gesprek met de provincie Zeeland om onderdelen van het Korps Mariniers daar onder te brengen in een nieuwe kazerne.

De minister heeft bij zijn plannen gekeken naar de spreiding van de krijgsmacht over het land, omdat dat volgens hem het draagvlak voor Defensie kan versterken.

Ook heeft hij rekening gehouden met sociaal-economische belangen in de diverse regio's. De Tweede Kamer had hem opgeroepen oog te hebben voor de situatie in gebieden waar het aantal inwoners al tijden afneemt.

Eindhoven

Eindhoven Airport gaat ervan uit dat vliegbasis Eindhoven openblijft. Directeur Joost Meijs heeft dat woensdag gezegd.

Hillen schrijft dat de voorbereiding van het luchthavenbesluit voor de militaire velden kan voortgaan. ''En dat geldt dus ook voor het luchthavenbesluit Eindhoven’’, schrijft hij expliciet. Eindhoven Airport concludeert daaruit dat de militairen blijven. ''En daar zijn we blij mee’’, aldus Meijs.

Eindhoven Airport gaat vanwege het stijgende aantal vliegbewegingen wel meer betalen voor het medegebruik van de vliegbasis. Meijs legde uit dat die afspraak voor meerdere jaren is gemaakt.

Het ministerie en de luchthaven overleggen nog over toekomstige eigendomsverhoudingen. Concreet kan dat betekenen dat Eindhoven Airport de grond van het vliegveld koopt.