UTRECHT - Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft dinsdag zijn excuses aangeboden tijdens de commissievergadering over het optreden rondom het weggepeste homostel.

''Mijn oprechte excuses aan iedereen die dit raakt", zei hij.

Wolfsen zei dat er eerder wel succesvol was opgetreden. ''Dat is nu niet gelukt en dat spijt ons zeer."

De zogenoemde driehoek, die bestaat uit de burgemeester, justitie en de politie, gaf nogmaals toe op vier punten fouten te hebben gemaakt.

Officier van Justitie Susanne Terporten erkende dat ze een onvolledig dossier naar het gerechtshof in Arnhem had gestuurd. Terporten zei dat het OM de werkwijze daarna heeft aangepast.

Vertrouwen

Volgens Wolfsen heeft er een ''veelheid van interventies'' plaatsgehad, maar is de driehoek gestuit op gebrek aan bewijs, gebrek aan getuigenverklaringen en de grenzen van het strafrecht.

Dat het de driehoek niet is gelukt het vertrouwen van het homostel te winnen, ziet hij als het belangrijkste punt waarop is gefaald.

Dat pas na 8 maanden een getuige werd gehoord, noemde politiechef Johan van Renswoude ''ronduit een misser''. Hij zei dat de de politie flink met de neus op de feiten is gedrukt en beloofde ''nog niet klaar te zijn'' met de jongens die het stel wegpestten.

Daadkrachtiger

Wolfsen moet daadkrachtiger en zichtbaarder worden, zo stelden veel Utrechtse raadsfracties tijdens de commissievergadering.

Wolfsen is driemaal in de wijk Terwijde in Leidsche Rijn geweest in de tijd dat het homostel werd weggepest, stelde coalitiepartij D66. Dat was ook volgens zijn eigen partij de PvdA geen sterke zet. ''Van de burgemeester werd het beeld opgeroepen van iemand die niet opkomt voor slachtoffers, terwijl dat niet waar is", aldus een PvdA-zegsman.

Debat

Het debat over het optreden rondom het weggepeste homostel wordt volgende week voortgezet in de vergadering van de gemeenteraad. Daar had een aantal fracties op aangedrongen.

Andere partijen waren juist tevreden over de toezeggingen van gemeente, politie en justitie dinsdag.

De grootste oppositiepartij VVD zei dat de antwoorden van burgemeester Wolfsen aanleiding waren voor een raadsdebat. De partij is er niet van overtuigd dat de jongerenoverlast in de wijk nu echt wordt aangepakt.

Lees alle Twitterberichten rond de zaak