DEN HAAG - Het kabinet wil het budget voor chronisch zieken en gehandicapten halveren. Dat is onderdeel van de plannen voor Prinsjesdag.

Ingewijden hebben berichtgeving daarover in het AD dinsdag bevestigd.

Het kabinet wil snijden in de wtcg-vergoeding, die bedoeld is voor chronisch zieken en gehandicapten die veel geld kwijt zijn aan medicijnen en specialisten. Op dit moment betaalt het ministerie van Volksgezondheid per jaar ongeveer 580 miljoen euro aan wtcg-uitkeringen.

De regeling kent afhankelijk van de leeftijd tegemoetkomingen tussen 153 en 510 euro. Sinds vorig jaar krijgen ongeveer twee miljoen mensen eens per jaar zo'n tegemoetkoming in de zorgkosten.

De vergoeding werd door het vorige kabinet ingevoerd en kwam in de plaats van een fiscale regeling voor buitengewone zorguitgaven.

Chronisch zieken en gehandicapten gaan het hardst in koopkracht achteruit van alle Nederlanders. Dat zegt de CG-Raad, de belangenorganisatie van chronisch zieken en gehandicapten, in reactie op de plannen.

Schande

De SP en de ChristenUnie eisen opheldering over het kabinetsvoornemen. De twee oppositiepartijen spreken schande van het uitgelekte plan.

Chronisch zieken en gehandicapten krijgen een keer per jaar een tegemoetkoming in de zorgkosten. Het versoberen van deze wtcg-vergoeding schiet ChristenUnie-Kamerlid Esmé Wiegman in het verkeerde keelgat.

Verontwaardigd

"Ik ben hevig verontwaardigd. Het zijn opnieuw de chronisch zieken en gehandicapten die gepakt worden door het kabinet", zegt zij.

"Op de wtcg-uitkering valt genoeg kritiek te leveren en zou zeker verbeterd moeten worden, maar niet gehalveerd", vindt Wiegman. SP-Kamerlid Renske Leijten wil na het reces zo snel mogelijk een debat.

Geschokt

PvdA-leider Job Cohen is geschokt over de kabinetsplannen.

''Het kabinet heeft al maatregel op maatregel gestapeld en daarmee chronisch zieken en gehandicapten aan de rand van de samenleving gezet. Het kan niet waar zijn dat het kabinet daarbovenop nu ook nog eens een halvering van de tegemoetkoming stapelt en mensen zo over de rand duwt. De grens van wat deze mensen kunnen dragen, is echt al lang bereikt'', aldus Cohen.