DEN HAAG - De vakantievilla die prins Willem-Alexander en prinses Máxima aan de kust van Mozambique lieten bouwen, is voltooid. Het huis is echter nog niet verkocht.

Dat heeft premier Mark Rutte maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

De prins en prinses besloten de villa eind 2009 in de verkoop te doen, nadat er de nodige ophef over was ontstaan.

Het paar had genoeg van de voortdurende publiciteit en de discussies over de deelname in het project op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo.

Vooral in de Tweede Kamer groeide de kritiek. De bouw van het vakantiehuis was echter nog volop gaande. Het kroonprinselijk paar zou de villa pas aanbieden als de bouw was voltooid.

Aandelen

Om de verkoop makkelijker te maken, zijn de aandelen in het project begin augustus ondergebracht bij een rechtspersoon in Mozambique.

Alleen iemand met de Mozambikaanse nationaliteit of een Mozambikaanse rechtspersoon mag onroerend goed in het Afrikaanse land in bezit hebben.

Aandelenbelang

Willem-Alexander had aanvankelijk een aandelenbelang in Machangulo SA, de 'vereniging van eigenaren' van het vastgoedproject.

In de zomer van 2009 bracht de prins dat belang onder in de in Nederland gevestigde stichting Administratiekantoor Machangulo, om meer afstand te creëren. Deze stichting is nu ontbonden, schreef Rutte.

Droomhuis

Willem-Alexander en Máxima kochten in 2007 vier percelen op het Mozambikaanse schiereiland. Op een van die percelen wilden ze hun droomhuis laten bouwen, door een zelfgekozen architect en aannemer.

Ze zouden niet alleen investeren, maar zich ook inspannen voor het verbeteren van de welvaart van de bewoners van Machangulo.