DEN HAAG - GroenLinks en de ChristenUnie willen opheldering van het kabinet over uitspraken van de politiecommandant in de Afghaanse provincie Kunduz over de inzet van agenten die daar door Nederland worden opgeleid.

RTL Nieuws zond zondag een gesprek met de politiebaas uit, waaruit volgens de rubriek blijkt dat de kans groot is dat die agenten ook moeten vechten.

Dat zou in strijd zijn met de afspraken die Nederland onder druk van de Tweede Kamer met de Afghaanse autoriteiten heeft gemaakt. Volgens de politiebaas is vechten niet het primaire doel van de agenten.

Maar als vijanden als de Taliban toeslaan, moeten ze zichzelf verdedigen, het gebied afgrendelen en dit in handen houden tot de antiterreureenheid is gearriveerd, aldus de commandant.

GroenLinks en de ChristenUnie stelden hierover maandag gezamenlijk schriftelijk vragen. Ze willen weten of deze inzet volgens de regering past binnen de gemaakte afspraken. De SP wil snel een debat met minister Hans Hillen van Defensie over de kwestie.

Lachertje

De Afghaanse autoriteiten hadden Nederland schriftelijk toegezegd dat de op te leiden politieagenten alleen civiele taken mogen uitvoeren en dus niet worden ingezet voor offensieve militaire acties. Volgens de SP, verklaard tegenstander van de politietrainingsmissie, waren die afspraken ''een lachertje in de harde werkelijkheid van Kunduz''.

Bij gevechtshandelingen om de openbare orde te herstellen, zijn natuurlijk ook offensieve acties, stelde SP-Kamerlid Harry van Bommel. Dit is volgens hem in strijd met wat is afgesproken.

Van Bommel wijst er verder op dat de afspraken met de Afghanen destijds alleen door premier Mark Rutte werden beloofd om steun van een paar partijen, zoals GroenLinks, te krijgen om de missie in Kunduz door te laten gaan.

Steun van GroenLinks, D66 en de ChristenUnie was voor het minderheidskabinet van VVD en CDA noodzakelijk om een meerderheid voor de missie te verwerven, omdat gedoogpartner PVV en de PvdA en SP ertegen waren.