AMSTERDAM - Een Kamermeerderheid wil dat openbaar wordt welke restaurants slecht presteren op het gebied van hygiëne. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

Veel politici willen dat vieze horecazaken met naam en toenaam worden gepubliceerd.

"Horecazaken die er een potje van maken, dat moet gewoon gepubliceerd worden", zegt CDA-Kamerlid Ger Koopmans.

PvdA'er Lutz Jacobi zegt ook voor 'naming and shaming' te zijn. "Mensen moeten weten waar ze gezondheidsrisico's lopen", zegt hij. Ook bij SP, D66 en GroenLinks klinken vergelijkbare standpunten.

Misstanden

In rapporten van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) die in handen zijn van RTL, blijkt dat er in Nederland behoorlijk wat restaurants zijn die er een bende van maken. In de documenten staan misstanden vermeld als rattenuitwerpselen in de keuken en andere onhygiënische toestanden die 'een acuut gevaar zijn voor de volksgezondheid.'

Volgens RTL blijft het echter onduidelijk om welke ondernemingen het gaat. De zender heeft een rechtszaak aangespannen om VWA te dwingen alle inspectierapporten vanaf 2007 met naam en toenaam te publiceren.

In Denemarken wordt al jaren gewerkt met openbare inspectierapporten. Restaurants zijn daar, door middel van een treurige of blije smiley, verplicht bij de ingang te melden of de hygiëne in orde is.