AMSTERDAM - Amerika was in 2003 ontevreden over de Nederlandse aanpak van drugsdoorvoer op Schiphol. De toenmalige minister van Justitie Piet Hein Donner zou geen 'politieke wil' hebben gehad om de problemen effectief aan te pakken.

Dat blijkt uit een uitgelekt ambtsbericht dat is vrijgegeven door Wikileaks en waarover HP de Tijd schrijft.

De Amerikanen maakten zich ongerust over de twintig tot veertigduizend kilo cocaïne die jaarlijks vanuit de Antillen, Suriname en Venezuela naar Nederland werden gesmokkeld.

Donner wilde onder meer vanwege een cellentekort alleen smokkelaars met grote hoeveelheden drugs vervolgen, maar volgens ambassadeur Clifford Sobel zou dat de kleine drugskoeriers 'decriminaliseren.' Hij verwijt Donner en het kabinet een gebrek aan politieke wil.

Infiltranten

Sobel suggereert bovendien dat de Nederlandse autoriteiten tijdelijk drugs zouden moeten doorlaten en gebruik moeten maken van infiltranten om smokkelaars te kunnen pakken.

De ambassadeur was blijkbaar niet op de hoogte van de IRT-affaire, die in de jaren negentig tot grote politieke ophef leidde. Rechercheteams maakten toen al gebruik van informanten om drugsbendes op te rollen.

Daarbij werden grote hoeveelheden drugs 'gecontroleerd' het land binnengelaten.