DEN HAAG - Voormalig wethouder Marco Pastors van Rotterdam gaat bemiddelen tussen Novec, beheerder van de zendmasten van Lopik en Smilde, en exploitant Broadcast Partners.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft Pastors aangewezen, zo maakte zijn ministerie zaterdag bekend.

Pastors moet binnen twee weken nagaan hoe het vermogen van de radiozendmasten op een veilige manier op peil kan worden gebracht. In juli brak er brand uit in de zendmasten van Lopik en Smilde.

Sindsdien is op last van Novec het zendvermogen van de masten beperkt, waardoor de ontvangst van een aantal radiozenders in delen van het land is verslechterd. Het gaat onder meer om Radio 1, Radio 2 en BNR Nieuwsradio.

Opschroeven

Broadcast Partners is een van de exploitanten van de zendinstallaties in de masten en eist dat het zendvermogen wordt opgeschroefd. De exploitant vindt de maatregel onnodig en te omvangrijk.

Aanvankelijk leek daarover afgelopen week een kort geding plaats te vinden, maar dat werd op het laatste moment afgeblazen. Novec en Broadcast Partners meldden om tafel te gaan, in het bijzijn van een derde partij.

''Het is buitengewoon vervelend dat de slechte ontvangst zo lang duurt'', aldus minister Verhagen. ''Het op een veilige manier herstellen van het bereik van de masten heeft prioriteit.''

Pastors zal worden bijgestaan door een onafhankelijk technisch expert. De oud-wethouder treedt voor het ministerie al op als ambassadeur voor het gebruik van elektronische facturen bij de overheid.