AMSTERDAM - Het kabinet presenteert op Prinsjesdag een operatie waarbij geld van de hogere naar de lagere inkomens wordt gesluisd.

Zo moet de koopkracht voor de laagste inkomens nog enigszins overeind worden gehouden, schrijft De Telegraaf vrijdag op basis van ingewijden.

De coalitie van VVD en CDA en gedoogpartner PVV zouden donderdagavond een akkoord over het plan hebben bereikt. Geld voor de kinderbijslag gaat naar het kindgebonden budget, dat inkomensafhankelijk is. Ook de hoogte van de vergoeding voor kinderopvang wordt afhankelijker van het inkomen.

Verder vallen hogere inkomens eerder in de hoogste belastingschijf. Dat zou jaarlijks per persoon vijftien tot twintig euro schelen en het moet het kabinet honderdvijftig miljoen euro opleveren.

Vitaliteitspakket

Het kabinet wil ook gebruikmaken van een 'vitaliteitspakket' van tweeënhalf miljard euro. Dat is bestemd om mensen aan het werk te krijgen en te houden. Met de maatregelen zou minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) de vakbonden over de streep willen trekken voor het pensioenakkoord.

De maatregelen worden genomen omdat de bezuinigingen gezinnen met kinderen en een inkomen tot vijftigduizend euro onevenredig hard zouden treffen. De krant noemt de operatie opmerkelijk, omdat de VVD bij het vorige kabinet regelmatig tekeer ging tegen nivellering.

Vooral de PVV zou de pijn van de bezuinigingen willen verzachten omdat haar achterban flink zou worden geraakt. Het CDA vreesde volgens de krant voor de gevolgen voor gezinnen met kinderen.