ADDIS ABEBA - De financiële crisis of de revolutie in Libië eisen wereldwijd vrijwel alle aandacht op, en drukken daarmee de grote problemen door de droogte in de Hoorn van Afrika naar de achtergrond.

''Maar we mogen deze mensen hier niet vergeten'', zegt ChristenUnie-leider Arie Slob vanuit de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Slob was donderdag in het vluchtelingenkamp Dollo Ado waar meer dan 112.000 vluchtelingen verblijven. De vrees is dat binnenkort dat aantal verdubbeld is. ''We moeten alles uit de kast halen om hulp te bieden'', aldus Slob.

In Addis Abeba zijn donderdag Afrikaanse leiders bijeen voor een conferentie over de droogte in het oosten van het continent. Miljoenen mensen lijden honger als gevolg van de ergste droogte in decennia in de Hoorn van Afrika.

Grote hoogte

Slob constateerde dat de druk op het vluchtelingenkamp tot grote hoogte oploopt. De sterfte onder kinderen is hoog. Ook oplopende spanningen bij de lokale bevolking zijn niet uit te sluiten.

Volgens Slob is alleen het geven van noodhulp niet genoeg. ''Signalen dat dit zou gebeuren, zijn genegeerd. Er moet structurele hulp worden gegeven voordat deze schrijnende situatie ontstaat.''

Lees alles over de hongersnood