DEN HAAG - Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) moet snel maatregelen nemen tegen geluidsoverlast door de hogesnelheidslijn (HSL) nu is bewezen dat de wettelijke geluidsnormen in de gemeente Lansingerland overschreden worden.

Dat heeft de Stichting Stop Geluidsoverlast HSL donderdag. gezegd. De stichting overweegt naar de rechter te stappen om snelle maatregelen af te dwingen.

De minister gaf woensdag in een brief aan de Tweede Kamer toe dat de hogesnelheidslijn in Lansingerland te veel lawaai produceert. Dat is gebleken uit recente TNO-metingen.

Inwoners van de Zuid-Hollandse plaats klagen al lange tijd over geluidsoverlast maar het ministerie weigerde tot nu toe maatregelen te nemen. Volgens de stichting wonen burgers van Lansingerland al twee jaar in de 'snerpende herrie van de HSL'.

Teleurstelling

In juni gaf de Raad van State het ministerie nog gelijk, tot grote teleurstelling van de inwoners. Nu zegt de minister geluidbeperkende maatregelen te overwegen als uit vervolgmetingen blijkt dat de situatie niet verandert.

De minister laat verder in de brief weten met de gemeente Lansingerland in gesprek te gaan. De gemeente reageerde donderdag verheugd op de brief ''Het is goed dat de minister de geluidsoverlast erkent die wij hier al langer beleven en we zijn blij dat ze toezegt op korte termijn in overleg te willen treden'', zegt wethouder Henk de Paepe (verkeer). ''Hiermee is een basis gelegd om tot een oplossing te komen'', aldus De Paepe.