DEN HAAG - Oud-premier Wim Kok (PvdA) voorziet spanningen in het samenwerkingsverband tussen de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij de PVV.

Hij spreekt daarover in een interview in het Financieele Dagblad, dat donderdag verschijnt. Een deel ervan staat al op de site van de krant.

''CDA en VVD zien dat het Nederlands belang voor een deel in de kracht van Europese samenwerking ligt, maar de belangrijke gedoogpartij waarop dit kabinet steunt, neemt een radicaal andere houding in. Dat gaat kraken'', aldus Kok.

''Als Europees beleid moet worden gevoerd terwijl in de corridors van de Tweede Kamer klinkt dat dit niet in het belang van Nederland is, dan gaat zich dat vroeg of laat binnen de gedoogconstructie wreken. Er zit teveel spanning op een hoofdpaneel van het regeringsbeleid.''

''Dit is het hart van het financieel-economisch beleid en bepalend voor onze toekomst, welvaart en welzijn de komende jaren'', zegt Kok, die premier was van 1994 tot 2002.

Coördinatie

Kok pleit ook voor meer coördinatie van het economisch beleid in Europa. Frankrijk en Duitsland hebben daartoe vorige week een aanzet gegeven, maar volgens Kok gaat het niet ver genoeg omdat de coördinatie nog altijd bij de regeringsleiders blijft. ''Dat is niet voldoende. Je moet dat samenbrengen in Brussel.’’

Volgens de oud-premier is en blijft de euro heel belangrijk voor Europa. ''De euro heeft een bloedbad voorkomen in de afgelopen jaren.

Ik moet er niet aan denken wat er vanaf 2008 voor vreselijks zou zijn gebeurd tussen lidstaten in de vorm van concurrerende devaluaties. Dat zou ons allemaal enorme schade hebben berokkend.''