AMSTERDAM - De PVV van Geert Wilders verzamelt privégegevens van journalisten om hen te laten screenen. De partij vraagt ook hun burgerservicenummer (BSN) en overtreedt daarmee volgens deskundigen de wet.

Dat schrijven de GPD-bladen donderdag.

De PVV vraagt journalisten die zich voor een persconferentie willen aanmelden, hun BSN-nummer te vermelden.

Dat gebeurt volgens de partij op verzoek van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB), die verantwoordelijk zijn voor de beveiliging van partijleider Geert Wilders.

Volgens privacydeskundige Marten Voulon, onderzoeker IR-recht aan de Universiteit van Amsterdam, kan dit juridisch niet door de beugel en is het opvragen van een BSN-nummer alleen toegestaan "wanneer er bijvoorbeeld een acute dreiging is". 

Het opvragen van privacygevoelige gegevens door een politieke partij zou helemaal uit den boze zijn. Voulon: "Alleen de overheid en enkele zeer nauw omschreven private partijen mogen de gegevens opvragen. De PVV is zeker geen overheid."

Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) heeft aan de minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Kamervragen gesteld over de kwestie.