AMSTERDAM - GroenLinks ontkent druk te hebben uitgeoefend op de journaliste van opinieweekblad HP/De Tijd, die het verhaal schreef over betrokkenheid bij kinderontvoering en belangenverstrengeling door Kamerlid Mariko Peters.

Dat zegt de partij van Peters en fractieleider Jolande Sap woensdag na herhaaldelijk contact met NU.nl over een bericht op de website van HP/De Tijd, waarin de betreffende journaliste uitleg geeft over hoe het verhaal tot stand is gekomen.

Aanvankelijk liet een woordvoerder weten niet specifieker op de uitlatingen van Witteman in te willen gaan dan door te stellen dat fractieleider Jolande Sap slechts heeft "gewezen op de ernstige beschuldigingen" in het stuk.

Druk

Journaliste Lise Witteman stelt woensdag dat GroenLinks druk op haar heeft proberen uit te oefenen om het gewraakte artikel niet te publiceren.

“Maandagmiddag om 17u ging HP/De Tijd naar de drukker. Die avond belde eerst een woordvoerder van GroenLinks naar mij en vervolgens nog de fractievoorzitter zelf om druk uit te oefenen en te laten weten dat dit allemaal zeer hoog werd opgenomen. Of ik wel dacht aan mijn carrière, zo als beginnend journalist”, zo schrijft ze.

De GroenLinks-woordvoerder wil niet specifiek op deze en andere woorden van Witteman in gaan. "Die laat ik aan haar."

Maar volgens de partij heeft Sap “benadrukt dat er ernstige beschuldigingen zijn geuit over een privékwestie waarvoor geen bewijzen zijn overlegd en gewezen op de impact die het artikel kan hebben op het gezin van Peters.”

Contact

Ook zegt de zegsvrouw verbaasd te zijn geweest dat een dag, op zondag 31 juli, voor het tijdschrift naar de drukker zou gaan pas contact werd gezocht met GroenLinks. Peters zou toen op vakantie zijn geweest, waardoor een reactie van haar niet onmiddellijk mogelijk was.

Ook heeft Witteman volgens GroenLinks niet haar hele verhaal voor de publicatie ervan aan de partij willen voorleggen. "HP/DeTijd heeft GroenLinks geen inzage gegeven in het feitelijke verhaal, bronnen of enige bewijzen waarop Witteman zich zegt te baseren”, aldus de woordvoerder.

Deadline

Witteman stelt in haar blog dat er wel degelijk ruimte is geweest voor een reactie van Peters. Aan NU.nl laat ze nog weten: “Ze hebben kunnen reageren voor de deadline en hebben dat ook gedaan, waarmee het hele verhaal over niet genoeg tijd zichzelf eigenlijk tegenspreekt.”

Ook stelt de journaliste dat GroenLinks aanvankelijk helemaal niet heeft gevraagd naar de documenten of het definitieve verhaal. En “gaven de voorgelegde vragen voldoende aanknopingspunten om hun kant van het verhaal uitvoerig en inhoudelijk uit de doeken te doen. We hebben daar ook nog op aangedrongen, zonder resultaat.”

Partner

De kwestie rond de schijn van belangenverstrengeling door Mariko Peters draait om een subsidieaanvraag in 2005 door Robert Kluijver. Peters gaf een positief advies over de subsidie terwijl ze er op dat moment amoureuze contacten met hem op nahield, zo bleek uit uitgelekte e-mails. Inmiddels is Kluijver haar levenspartner.

Vrijdag publiceerde het ministerie van Buitenlandse Zaken, destijds Peters' werkgever, een onderzoek waarin het huidige kamerlid grotendeels wordt vrijgepleit.