RENESSE - Minister Ivo Opstelten (Justitie) gaat er alles aan doen om de uitvoer van drugs via het openbaar vervoer aan te pakken.

Dat zei hij dinsdag tijdens een werkbezoek aan Zeeland, waar hij onder meer kon meerijden in een bus die veel door drugstoeristen wordt gebruikt.

De buslijn van Breskens naar Vlissingen werd na het sluiten van megacoffeeshop Checkpoint in Terneuzen en na het sluiten van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal veel gebruikt door vooral Fransen en Belgen.

Zij konden daarmee makkelijk naar coffeeshops in Vlissingen en Middelburg.

Minder

''Door lik-op-stuk-beleid en controles is dat minder geworden’’, stelt Opstelten. Hij wil die lijn ook in andere zuidelijke provincies gaan uitrollen. ''Dat past prima in ons nieuwe coffeeshopbeleid, waarin we van coffeeshops besloten clubs maken.’’

Opstelten keek verder rond in Renesse, dat een slechte naam heeft in verband met criminaliteit en alcohol- en drugsmisbruik onder jongeren. Dat beeld klopt niet meer, volgens de bewindsman. ''Er is hard gewerkt, met onder meer een zerotolerancebeleid. Dat werpt zijn vruchten af.’’