DEN HAAG - Minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt is zich ervan bewust dat het Caribische eiland Navassa buiten de Navassaanse grondduif geen inwoners heeft.

Dat schrijft zij in haar antwoorden op Kamervragen van Tweedekamerlid Ronald van Raak van de SP over de mogelijkheid om te studeren op het onbewoonde eiland Navassa en daarvoor studiefinanciering te ontvangen.

Studeren is volgens de minister mogelijk op het eiland, maar de mogelijkheid blijft theoretisch aangezien de laatste bewoners het enkele vierkante kilometer grote eiland na de Tweede Wereldoorlog verlieten.

Vogelpoep

Het is de minister niet bekend of er op het eiland schoolgebouwen staan, maar ze wijst er wel op dat de voornaamste economische activiteit in het verlaten Lulu Town de winning van guano (vogelpoep) was.

Navassa wordt genoemd in een lijst van landen en eilanden waar mensen uit Saba, Sint Eustatius en Bonaire kunnen studeren, met recht op studiefinanciering. ''Dat is natuurlijk grote onzin'', aldus Kamerlid Van Raak dinsdag.

Jamaica

Hij begrijpt niet dat het eiland genoemd wordt in deze regeling, ''die ongetwijfeld door veel ambtenaren en experts bestudeerd is voordat ze gepubliceerd werd.''

Het eiland ligt in de buurt van Haïti en Jamaica.