AMSTERDAM - De oppositiepartijen ChristenUnie, D66 en GroenLinks willen snel duidelijkheid van het kabinet over de logistieke problemen bij de politietrainingsmissie in Kunduz.

De partijen zijn daarnaast not amused dat ze de problemen via de media hebben moeten vernemen, schrijven zij maandag in schriftelijke vragen aan minister van Defensie Hans Hillen (CDA).

De NOS meldde zondag dat de militairen die deelnemen aan de missie in Afghanistan de operatie een 'logistieke puinhoop' noemden.

Ofschoon ze er al zes weken zitten, hebben ze nog niets kunnen doen, omdat een groot deel van het materiaal nog niet is aangekomen. Ook zouden te weinig tolken aanwezig zijn.

Opheldering

Reden voor de militaire vakbonden om maandag om opheldering te vragen. Dat doen ook de ChristenUnie, D66 en GroenLinks. Het kabinet had deze partijen nodig om steun te verwerven voor de missie, aangezien gedoogpartner PVV er geen oren naar had.

Joël Voordewind (ChristenUnie) noemt de problemen 'zeer serieus'. Hij wijst erop dat de Kamer al in januari heeft ingestemd met de missie.

Dat acht maanden later nog maar twee tolken aanwezig zijn, 'getuigt van een gebrek van urgentie en is tegelijkertijd frustrerend voor onze militairen die nu duimen zitten te draaien'.

Hij vraagt zich af of het kabinet wel lessen heeft getrokken uit de vorige missie in Afghanistan.

Kabinet

Voordewind, Alexander Pechtold (D66) en Mariko Peter (GroenLinks) zijn verder gebelgd dat het kabinet de Kamer niet heeft geïnformeerd over de problemen.

"Als er dingen fout gaan, zou het kabinet dit uit zichzelf melden aan de Kamer. Dat is niet gebeurd", aldus Voordewind.