DEN HAAG - In de Tweede Kamer zijn zondagmiddag de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog in het voormalig Nederlands-Indië.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet stelde dat Nederlanders op 15 augustus en 4 mei op hun eigen manier, maar niet alleen herdenken.

15 augustus 1945 eindigde in Zuidoost-Azië de Tweede Wereldoorlog door de Japanse capitulatie.

Elk jaar houdt de Stichting Herdenking 15 augustus 1945 op 14 augustus een besloten herdenking bij de Indische plaquette in de hal van het Kamergebouw.

Noorwegen

Verwijzend naar de aanslagen in Noorwegen constateerde Verbeet dat ieder een eigen verhaal heeft, maar ook gemeenschappelijkschappelijke waarden als vrijheid, recht en democratie. ''De fundamenten van ons bestaan die het altijd waard zijn te verdedigen.

Ook daar moeten we aan denken als we het einde van de oorlog herdenken, aldus Verbeet die vindt dat ''zelfs zo'n daad van waanzin nooit onze kernwaarden'' mag aantasten. ''Niet minder vrijheid, niet minder recht, niet minder democratie.''

Salarissen

De Kamervoorzitter stond ook stil bij de discussie over het uitbetalen van achterstallige salarissen en pensioenen van krijgsgevangen Indisch overheidspersoneel. De regering vindt die kwestie afgehandeld, maar de stichting Indisch Platform niet. ''Ook democratie leidt niet altijd tot de oplossing die we het liefst zouden willen'', aldus Verbeet.

Ze stelde: ''De uitkomst van dat debat zal velen van u diep hebben geraakt. Dat kan ik mij goed voorstellen. Ook al weet je dat in een democratie de meerderheid beslist, daarom hoef je die beslissing nog niet juist te vinden. Maar na die uitspraak van de Kamer moeten we wel verder met elkaar.''

Fred de Graaf

Met Fred de Graaf, voorzitter van de Eerste Kamer, legde Verbeet een krans bij de Indische plaquette in de hal van Kamergebouw. De Stichting Herdenking 15 augustus 1945 organiseert elk jaar op 14 augustus een besloten herdenking bij de Indische plaquette. In Nederlands-Indië zaten tijdens de Japans bezetting 100.000 Nederlanders vast in interneringskampen.

De grote Indiëherdenking is maandagmiddag in Den Haag. Bij het Indisch Monument leggen onder anderen premier Mark Rutte en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) een krans.