DEN HAAG - In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond daalt GroenLinks zondag 1 zetel, van 9 naar 8 zetels.

Volgens de opiniepeiler voelt de partij de ophef afgelopen tijd rond het Tweede Kamerlid Mariko Peters.

Ook de VVD en SGP leveren 1 zetel in. De VVD zou daardoor op 31 zetels uitkomen, in plaats van de 32 van een week eerder. De SGP gaat terug van 3 naar 2.

PvdA en D66 groeien wel in deze peiling. De PvdA met 2 zetels van 17 naar 19 en D66 gaat van 15 naar 16 zetels.

Na een week vol financieel nieuws en beursschommelingen vindt ruim de helft (54 procent) van de ondervraagden het beter om Griekenland niet financieel te steunen en het land uit de eurozone te zetten, onder hen veel aanhangers van VVD, PVV en SP.

Kabinet

Het kabinet is volgens de peiling van De Hond de afgelopen maanden fors minder populair geworden. Het saldo positieve min negatieve kiezers bedraagt min twaalf procent, tegenover een positieve negen procent in december.

Opvallend is dat de kiezers van coalitiepartij CDA en gedoogpartner PVV over alle bewindslieden gemiddeld negatiever zijn gaan denken, blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond.

CDA

Bij de CDA-kiezers dalen de meeste ministers ongeveer vijftig procent, onder wie de CDA-ministers Gerd Leers (Immigratie en Asiel), Hans Hillen (Defensie) en Marja van Bijsterveldt (Onderwijs).

De daling bij de eigen aanhangers is bij CDA-ministers Jan Kees de Jager (Financiën) en Maxime Verhagen (Economische Zaken) echter minder, terwijl Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) met min zestig procent onder de CDA-stemmers de grootste val maakt.

PVV

Bij de PVV-stemmers bedraagt de daling gemiddeld 31 procent. De score van premier Mark Rutte (VVD) is het meest gedaald met 47 procent. Ook de ministers De Jager, Opstelten en Hillen dalen echter fors met circa veertig procent. Minister Leers heeft echter nauwelijks aan populariteit ingeboet en blijft bij de PVV'ers als een van de weinigen een positief saldo houden.

De ministers en premier dalen bij de kiezers van de oppositie gemiddeld tussen de twintig en 33 procent in achting. De eindscore ligt tussen 26 procent negatief onder D66-stemmers en min 73 procent onder de SP'ers.

Rutte

Uiteindelijk zijn de Nederlandse stemgerechtigden per saldo alleen nog over Rutte (zestien procent), De Jager (zestien procent) en VVD'er Ivo Opstelten (een procent) positief. In december hoorden daar VVD'er Henk Kamp, Leers, VVD'er Melanie Schultz van Haegen, Verhagen en Schippers nog bij.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.