DEN HAAG - Het advies dat GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters in 2005 uitbracht aan het Prins Claus Fonds is niet beïnvloed door haar gevoelens voor de aanvrager van die subsidie, haar huidige partner Robert Kluijver.

Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag, nadat het onderzoek had gedaan naar de kwestie.

Peters had het wel eerder met de ambassadeur moeten hebben over haar relatie met Kluijver, schrijft het ministerie.

Over het advies van Peters schrijft de onderzoeker van Buitenlandse Zaken: ''Het is zakelijk en kritisch geformuleerd in lijn met het beleid van de post. De ambassadeur gaf aan eenzelfde advies te hebben uitgebracht, indien hij deze zaak zelf had afgedaan.''

Volgens het ministerie, dat het onderzoek instelde nadat HP/De Tijd over de zaak had gepubliceerd, adviseerde Peters ook een lager bedrag aan subsidie dan in de aanvraag stond.

Het weekblad meldde vorige week ook dat Peters met Kluijver diens kinderen zou weghouden bij de moeder. Peters kondigde eerder aan naar de Raad voor de Journalistiek te stappen.

Blij

Peters van GroenLinks is verheugd dat ''het rapport van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat ik integer heb gehandeld''. Dat stelt zij vrijdag in een reactie op het onderzoek van het departement.

Verder stelt ze de situatie zeer te betreuren die is ontstaan door de berichtgeving in HP/De Tijd. Peters zegt in het belang van de kinderen bewust terughoudend te hebben gereageerd in de media. Wel kondigde deze week al aan naar de Raad voor de Journalistiek te stappen wegens de publicatie in HP/De Tijd.

Zij dankt ook GroenLinks voor ''haar steun en het in mij gestelde vertrouwen''.

Bevestiging

GroenLinks is verheugd dat de integriteit van haar gewaardeerde Peters is komen vast te staan. Volgens de partij bevestigt het rapport dat aantijgingen over belangenverstrengeling onterecht zijn.