DEN HAAG - Oppositiepartij PvdA vindt het goed dat premier Mark Rutte heeft toegegeven dat hij fout zat bij de presentatie van de cijfers over de financiële steun aan Griekenland.

''Maar het feit blijft dat het pakket dat is afgesproken twee keer zo groot is als eerder in de Tweede Kamer besproken is'', aldus PvdA-Tweede Kamerlid Ronald Plasterk.

Dinsdag tijdens het Kamerdebat wil de PvdA verdere opheldering van Rutte.

Ook Oppositiepartij D66 is tevreden over de excuses. ''Goed dat Rutte zijn excuses aanbiedt en toegeeft dat hij een fout heeft gemaakt'', aldus D66-Tweede Kamerlid Wouter Koolmees.

Volgens hem is nu de weg vrij voor een inhoudelijk debat over de steunmaatregelen. Dat debat staat voor dinsdag gepland. ''Bijvoorbeeld over de vraag hoeveel de banken nu precies bijdragen aan de steun aan de euro”, aldus Koolmees.

GroenLinks

GroenLinks is nog niet tevreden met de excuses van  Rutte. ''Ik vind het buitengewoon onprettig dat hij nog steeds niet ruiterlijk wil toegeven dat hij ernaast zat'', aldus GroenLinks-Tweede Kamerlid Bruno Braakhuis vrijdag.

Komende week tijdens een debat in de Tweede Kamer wil GroenLinks dat Rutte een stap verder gaat. ''Ik ga ervan uit dat een motie van wantrouwen niet nodig is en dat hij een buiging maakt.''

Coalitiepartijen

Coalitiepartij CDA en gedoogpartner PVV reageren tevreden.

''Verwarring is nooit goed, dus zijn excuses zijn prima'', aldus CDA-Tweede Kamerlid Elly Blanksma. PVV-Kamerlid Tony van Dijck noemt de excuses terecht omdat er verwarring was over grote bedragen. Van Dijck benadrukte dat de weerstand van de PVV tegen de financiële steun aan Griekenland onveranderd blijft.

Verschuilen achter verhaal

Ook SP is nog niet tevreden. ''Het gaat mij niet om excuses", aldus SP-Kamerlid Ewout Irrgang. ''Rutte lijkt zich nog steeds te verschuilen achter het verhaal dat er meerdere interpretaties mogelijk zijn." GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis verwacht een ''buiging". ''Ik ga er vanuit dat een motie van wantrouwen niet nodig is."

Verwijten van de oppositie dat Rutte te weinig leiderschap heeft getoond rondom de bestrijding van de Europese schuldencrisis wuifde hij weg. Een extra ministerraad wegens de crisis had volgens de premier eerder een negatief effect gehad. ''Dan denken ze: Rutte komt terug, wat is er aan de hand?''