AMSTERDAM - Premier Mark Rutte gaat de Tweede Kamer zijn excuses aanbieden over de misverstanden die zijn ontstaan over de presentatie van het steunpakket aan het noodlijdende Griekenland na de laatste Europese top.

Dit zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad in een persconferentie.

Rutte zei na de eurotop dat de Grieken 109 miljard euro steun kregen, waarvan 50 miljard van banken en verzekeraars. Andere Europese leiders hielden het op 159 miljard.

Volgens Rutte was dit echter geen rekenfout, maar een misverstand, te wijten aan een verschillend perspectief. Andere euroleiders presenteerden de cijfers over de periode tot 2020, terwijl Rutte zich op de periode tot 2014 focuste. "Dat had ik anders moeten doen."

Eerste fout

Rutte noemt het zijn "eerste fout als minister president." Volgens Rutte zal tijdens een volgende eurotop de kern van de boodschap die door de Europese leiders naar buiten wordt gecommuniceerd beter worden afgesproken.

Volgens Rutte komen zijn excuses over de kwestie niet te laat. "Dit is de eerste persconferentie die ik na mijn opmerking geef. Dit is dan ook het eerste moment dat het passend is."

Leiderschap

Rutte wees op de persconferentie ook de kritiek van de oppositie dat hij te weinig leiderschap rondom de zich uitbreidende eurocrisis zou tonen van de hand.

Juist omdat Nederland tot de best presterende landen in de eurozone behoort wilde hij niet voor extra onrust zorgen door tijdens het zomerreces een extra ministerraad te beleggen, aldus de premier.

Dit zou volgens Rutte de indruk wekken dat er iets aan de hand zou zijn in Nederland. "Dit zou eerder verkeerd kunnen uitwerken dan positief. Je moet als minister-president ook je ijdelheid onder controle kunnen houden."

Frankrijk

De premier refereerde hierbij aan Frankrijk, waar president Nicolas Sarkozy zijn kabinet wel eerder terugriep. "Of dat terecht was of niet, het leidde meteen tot speculaties. Dat is hier onwenselijk. Het zou leiden tot verwarring. Dan denken ze: Rutte komt terug, wat is er aan de hand?''

Rutte zei bovendien dat hij de afgelopen weken achter de schermen juist wel leiderschap heeft getoond door intensief contact te houden over de eurocrisis, zowel op nationaal als internationaal niveau. Zelfs op Dance Valley kon hij er bijvoorbeeld over sms'en.

Hiermee pareerde Rutte de kritiek van Kamerlid Bruno Braakhuis van GroenLinks die zei: "om ons heen woedt een brand, maar we zien alleen een premier die zich vermaakt op Dance Valley.''

Debat

De financieel specialisten in de Tweede Kamer onderbreken dinsdagmiddag het zomerreces om Rutte en minister Jan Kees de Jager (Financiën) tijdens een debat aan de tand te voelen over de steun aan Griekenland.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Excuses Mark Rutte