DEN HAAG - De oppositie maakt meer ketelmuziek dan nodig is met verwijten in de richting van premier Mark Rutte.

Dat zei vicepremier en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen vrijdag kort voor het begin van de ministerraad.

Een deel van de oppositie vindt dat Rutte te weinig leiderschap heeft getoond rondom de zich uitbreidende eurocrisis. Maar volgens Verhagen is de situatie in Nederland anders dan in bijvoorbeeld Engeland of Frankrijk, waar regeringsleiders wel terugkeerden van vakantie.

De Franse president Sarkozy brak eerder deze week zijn vakantie af om economische problemen te bespreken, na geruchten dat Frankrijk zijn zogenoemde AAA-status zou verliezen.

De Britse premier David Cameron kwam terug van vakantie wegens de aanhoudende rellen in zijn land.

Vergelijken

Verhagen: ''Engeland staat in brand. In Frankrijk dreigen grote problemen. Die landen kun je niet met Nederland vergelijken." 

"Wij staan er goed voor. Dus de oppositie maakt meer ketelmuziek dan nodig is.''

Rekenfout

Ook minister Jan Kees de Jager (Financiën) ging voorafgaand aan de bijeenkomst in de Trêveszaal in op de rol van Rutte in de afgelopen (vakantie)periode. Daarin werd hem door sommigen onzichtbaarheid verweten, evenals het maken van een rekenfout van 50 miljard na de recente eurotop.

Premier Rutte zei na de eurotop dat de Grieken 109 miljard euro steun kregen, waarvan 50 miljard van banken en verzekeraars. Andere Europese leiders hielden het op 159 miljard.

''Die verwarring is te betreuren'', schetste De Jager. ''De premier zal er vrijdagmiddag iets over zeggen op de persconferentie.''

Motie van wantrouwen

Geruchten dat de SP naar aanleiding van de rekenfout mogelijk een motie van wantrouwen tegen Rutte zal indienen, wil Tweede Kamerlid Ewout Irrgang in een reactie naar NU.nl niet bevestigen. "Ik ga er vanuit dat Rutte in het Tweede Kamerdebat zal terugkomen op zijn woorden."

"Een motie van wantrouwen heb ik niet in de mond genomen, maar ik sluit ook niets uit. Wat Rutte zal zeggen in het debat is belangrijk." 

De financieel specialisten in de Tweede Kamer onderbreken dinsdagmiddag het zomerreces om Rutte en De Jager aan de tand te voelen over de steun aan Griekenland.

Bezuinigingen

Vrijdag zal de ministerraad de schuldencrisis bespreken, maar eventuele nieuwe bezuinigingen staan niet op de agenda. ''Nederland heeft eerder al een bezuinigingspakket neergelegd en dat bleek juist goed voor de financiële markten'', analyseerde De Jager.

''Daar blijven we dus aan vasthouden. Over nieuwe bezuinigingen kan ik niets zeggen. Een overheidsschuldencrisis is in de kern heel risicovol; dus dat is de reden waarom we er alles aan doen om dit veelkoppig monster te temmen.''

Ministerraad