GOES - Het bestuur van de Partij voor Zeeland (PvZ) gaat nieuwe werkafspraken maken met fractievoorzitter Johan Robesin.

Dat heeft partijvoorzitter Pim Kraan donderdag gezegd. ''Hij wil een vrijheid die wij niet willen'', aldus Kraan.

De partij ergert zich aan uitspraken van Robesin over onderwerpen die de PvZ niet aangaan. Zo zei Robesin laatst dat de PvZ voorstander is van het publiceren van foto's van verdachten. Kraan: ''Daar hebben wij niets over te zeggen, doe dat soort uitspraken dan ook niet.''

Rutte

Robesin kwam dit jaar in het landelijke nieuws, omdat hij in de aanloop naar de Eerste Kamerverkiezingen op bezoek ging bij premier Mark Rutte.

Robesin zou daar afspraken met Rutte te hebben gemaakt over het schrappen van de omstreden ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeland. In ruil daarvoor zou hij als Statenlid steun hebben gegeven aan de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV bij de Senaatsverkiezingen.

De gedoogcoalitie kan mede dankzij die afspraken in de Eerste Kamer op een minieme meerderheid rekenen.

OSF

De positie van Robesin komt ook ter sprake op een ledenbijeenkomst van de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) op 8 oktober. Senator Kees de Lange van de OSF wil van Kraan weten hoe het bestuur van de PvZ tegenover het handelen van het Statenlid staat.

De OSF is vertegenwoordigd in de Eerste Kamer en is voortgekomen uit verschillende provinciale partijen, waaronder de PvZ.

Robesin wil niets meer te maken hebben met de OSF. Kraan wil hem echter houden als Statenlid én lid blijven van de OSF. Robesin is een stemmentrekker, hij is goed voor ruimschoots de helft van het aantal PvZ-stemmen.