
Kamer komt terug van reces
PvdA en D66 hebben een debat aangevraagd en hebben steun van de PVV, SP, GroenLinks en de ChristenUnie.
Het debat moet gaan over de vraag of premier Rutte zich vorige maand 50 miljard euro heeft verrekend in de presentatie van de resultaten van een eurotop over Griekenland.
Ook willen Kamerleden weten waarom het uiteindelijke pakket 215 miljard euro bedraagt in de periode tot 2020, terwijl minister Jan Kees de Jager (Financiën) voor aanvang van de top nog sprak over 88 miljard.
Kamercommissie Financiën
In eerste instantie zijn het de parlementariërs van de vaste Kamercommissie Financiën die terugkomen. Als een van de fracties na het debat een motie wil indienen, moeten alle Kamerleden terugkomen.
Aanleiding is een technische briefing woensdag door ambtenaren van De Jager en Rutte. Voor veel Kamerleden is de verwarring over het steunpakket voor Griekenland er niet minder op geworden. Premier Rutte zei na de eurotop dat de Grieken 109 miljard euro steun kregen, waarvan 50 miljard van banken en verzekeraars. Andere Europese leiders hielden het op 159 miljard.
'Gefaald'
Oppositiepartijen vinden dat Rutte een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven en heeft gefaald in de presentatie van de cijfers. PvdA en D66 zeggen dat Rutte zich 50 miljard euro heeft verrekend en dat hij zich daarover in de Kamer moet verantwoorden.
Ze vinden ook dat een garantstelling aan de Europese Centrale Bank van 35 miljard euro (van de eurolanden tezamen) te lang verzwegen is.
De SP vindt dat Rutte ''heeft gefaald'' en dat de bedragen in de cijferbrij na de eurotop niet met elkaar vallen te rijmen. De ChristenUnie maakt zich verder zorgen over het feit dat de bijdrage van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan het reddingspakket nog steeds onbekend is.